null Kirkot pyrkivät hyvään naapuruuteen

Kaj Andersson ja Harri Kröger tapasivat Pyhän Laurin kirkossa.

Kaj Andersson ja Harri Kröger tapasivat Pyhän Laurin kirkossa.

Kirkot pyrkivät hyvään naapuruuteen

Ekumenia helpottaa niin lapsiperheiden kuin maahanmuuttajienkin elämää.

Kirkot ympäri maailmaa viettävät 18.–25.1. ekumeenista rukousviikkoa, mutta niiden yhteistyö on muutakin kuin hartaushetkien järjestämistä. Kaukana häämöttää ekumenian lopullinen päämäärä, kristittyjen näkyvä ykseys samassa kirkossa. Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteerin, ortodoksipappi Heikki Huttusen mielestä paljon on jo sekin, että oivalletaan aitoa kristinuskoa olevan myös oman kirkon ulkopuolella.

Usein ekumeniaa kuvataan kirkolliseksi diplomatiaksi, piispojen ja oppineiden teologisiksi keskusteluiksi. Huttusen mukaan paikallinen ekumenia, jossa eri kirkkokuntien kristityt oppivat tuntemaan toisiaan, on vähintään yhtä tärkeää.

– Ekumenian peruskokemus on ahaa-elämys. Tuo toinen, joka on erilainen, on myös Kristuksen opetuslapsi. Samalla kun opin uutta hänestä, opin uutta myös omasta perinteestäni ja siitä, mikä kristinuskossa on yhteistä ja olennaista.

Suomessa kirkot tekevät paljon käytännön yhteistyötä maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Vantaalaisille tuttu esimerkki siitä on muutaman vuoden takainen egyptiläisisoäidin tapaus.

Vantaalla näkyvintä ekumeniaa ovat tammikuisen rukousviikon tapahtumat, kertoo Vantaan ekumeenisen toimikunnan puheenjohtaja, ruotsinkielisen seurakunnan kappalainen Kaj Andersson.

Yhteistyötä kirkot kuitenkin tekevät ympäri vuoden. Siihen kuuluu esimerkiksi vieraanvaraisuus: katolilaiset viettävät kerran kuussa messua ortodoksisessa kirkossa Tikkurilassa, ortodoksit puolestaan kerran kuussa liturgiaa Myyrmäen kirkossa.

Pastori Harri Kröger, joka luotsaa vuoden vanhaa helluntailaista Kotikirkkoa, korostaa ekumenian ajankohtaisuutta.

– Ekumenia kuuluu moniarvoiseen yhteiskuntaan. Erilaisuus ei erota vaan rikastuttaa.

Kotikirkossa on noin sata jäsentä. Pienen seurakunnan pastori toivoo, että kun julkisuudessa puhutaan kristinuskosta, nostettaisiin esiin muitakin kuin luterilaisen kirkon pappeja ja piispoja.

– Toivoisin myös, että kirkot voisivat yhdistää voimavarojaan ihmisten auttamiseksi. Yksin meidän resurssimme eivät riitä esimerkiksi ruoka-avun jakamiseen, Kröger sanoo.

Kaj Andersson muistuttaa, että ekumenia koskettaa myös monia perheitä. Viime vuonna Vantaalla solmittiin yli 50 avioliittoa, jossa toinen puolisoista on luterilainen ja toinen kuuluu johonkin toiseen kirkkoon tai uskontokuntaan.

– Jos seurakuntien johtajat pitävät hyviä naapuruussuhteita yllä, se helpottaa paljon tällaisten perheiden tilannetta. Silloin lasten kastetilaisuuksissa voi olla kummankin kirkkokunnan pappi mukana ja lapset voivat osallistua toimintaan molemmissa kirkoissa, Andersson sanoo.


Ekumeeninen rukousviikko 18.–25.1.

• Yhteysilta la 19.1. klo 16 Rekolan Pyhän Andreaan kirkossa

• Ekumeeninen kaksikielinen sanajumalanpalvelus su 20.1. klo 10 Pyhän Laurin kirkossa

• ”Sanon teitä ystävikseni” -iltatilaisuus ti 22.1. klo 19 Myyrmäen helluntaiseurakunnassa, Liesikuja 7. Ristisaatto lähtee klo 17.20 Hämeenkylän kirkosta ja klo 18.30 Myyrmäen kirkon A-ovelta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.