Klovnin työvoitto
Klovni vauhdissa. Näyttelijä Mikael Andersson nauttii sairaalaklovnin työstä.

Klovni vauhdissa. Näyttelijä Mikael Andersson nauttii sairaalaklovnin työstä.

Klovnin työvoitto

Näyttelijä Mikael Andersson, 53, kurvaa potkulaudalla Jorvin sairaalan lastenosaston aulaan. Svenska Teaternissa näyttelevä mies nauttii sosiaalisesta sairaalaklovnin työstä lasten parissa. Lapsi saa sairauden sijaan hetkeksi muuta ajateltavaa.

Sairaalaklovnitoiminta sai alkunsa New Yorkista, jossa sirkustaiteilija Michael Christensen havaitsi sairasta veljeään viihdyttäessään, miten ison vaikutuksen pieni hassuttelu sairaalaympäristössä teki potilaaseen.

”On työvoitto, jos onnistuu tavoittamaan lapsen ja näkee pilkkeen syttyvän tämän silmiin.  Olen sosiaalinen tyyppi ja haluan auttaa niitä, joilla on asiat huonosti. Sairaalassa olo ei ole aina mukavaa ja saattaa pelottaakin lasta”, Andersson pohtii.

Anderssonin oma poika taisteli aikoinaan hengestään teho-osastolla pudottuaan sadevesisaaviin. 

”Silloin koin isänä, että elämä on kuin kiikkulauta. Mikään ei ole varmaa.”

Moni muistaa Anderssonin myös Metsoloista, jossa hän näytteli auto-onnettomuudessa halvaantunutta Stigiä.

Välillä tilanteet riipaisevat. Työ vaatii herkkiä tuntosarvia, sillä osa lapsista on surullisia, masentuneita tai parantumattomasti sairaita. Infektio-osastoilla täytyy huomioida myös hygienia ja desinfioida kädet hyvin.  

Klovnit avustavat henkilökuntaa hauskuuttamalla lapsia myös hoitotoimenpiteiden aikana. Kun lapsen huomio kiinnittyy klovniin, hän pysyy paremmin esimerkiksi paikallaan.  

Tärkeä osa klovnin ilmiasua on hauska maski. Maskia ei laiteta paljon, sillä pienet potilaat saattaisivat säikähtää voimakkaita pellenaamioita. Andersson sipaisee itse hieman poskipunaa, kajalia kulmiin ja valkoista vesiväriä luomiin. Komeuden kruunaa punainen nenä. Maski on valmis viidessä minuutissa. 

Joskus lapset innostuvat klovneista niin, että eivät malttaisi päästää heitä seuraavien pikkupotilaiden luo.

Klovnit soittavat, laulavat ja tekevät taikatemppuja. Välillä jutellaan tai ollaan vain hiljaa. Myös improvisaatio ja saippuakuplien puhaltelu innostavat lapsia.

”Saippuakuplista nauttivat varsinkin vauvat ja pienet lapset.” 

Andersson osaa myös viittomakieltä, sillä hänen vanhempi siskonsa on kuuro. Monipuolisesta kielitaidosta on hyötyä, sillä klovnit tapaavat paljon maahanmuuttajataustaisia lapsia. Tänään mies on puhunut englantia, ruotsia, saksaa ja kurdia.

”Jos osaat muutamankin sanan lapsen omaa kieltä, se avaa heti portin lapsen maailmaan.”

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: