Koira filosofin opettajana
Eero Ojanen: Koiran filosofia. Kirjapaja 2013.
Koiran filosofia kertoo koirasta tavalla, joka herättää tajuamaan, kuinka ainutlaatuinen eläin ihmisen paras ystävä oikein on. Koira voi opettaa vastaanottamaan hyvää ja edistää inhimillisyyttä. Koiralla on kyky kuunnella ja myötäelää. Se rakastaa varauksetta ja ilman epäilyjä. Kehonkielen ja muun sanattoman viestinnän ymmärtämisessä koirat ovat taitavampia kuin ihmiset.
Koira on ollut tiivis osa ihmisen elämää noin 13 000 vuoden ajan. Suomessa on tällä hetkellä noin 650 000 koiraa. Mihin koiria tarvitaan?
– Koiran ihmeellisyys on siinä, kuinka moneen tehtävään se sopii. Hämmästyttävää on, että kaikkein moderneimmassa yhteiskunnassa koiralle on tullut lisää tehtäviä. Koira voi työskennellä esimerkiksi hoitolaitoksessa tai kirjastossa, filosofi-kirjailija Eero Ojanen sanoo.
Koiranomistaja juttelee lemmikistään usein me-muodossa. Puhuessaan koirastaan ihminen puhuu usein myös itsestään.
– Me-muotoa käyttäessään ihminen ei puhu vain koirasta eikä pelkästään ihmisestä vaan kyse on molemmista ja heidän välisestä suhteestaan.
Tällä hetkellä Ojasen kotona ei ole koiraa. 14-vuotiaaksi eläneen, pienen valkoisen coton de tuléar -rotuisen Oliwerin elämä sammui lähes vuosi sitten. Ojasen mukaan Oliwer oli koira, jolla oli jalo sydän ja hieno mielenlaatu.
Ojanen sanoo oppineensa koirilta paljon. Koiran matkan seuraaminen rasavillistä pennusta heikoksi vanhukseksi on opettanut ajallisuudesta ja ajasta. Aika on sekä lyhyt että pitkä.
– Yhdellä sanalla sanottuna olen oppinut koirilta viisautta.
Valtakunnallista koiranpäivää vietetään ke 24.4.
Näin ojanen kirjoittaa: ”Kun yhteiskunnan vaatimustaso menee aina vain hullummaksi, koira edustaa monelle jotain sellaista tervettä järkeä, jonka turvin ja kanssa voi selviytyä.”
Jaa tämä artikkeli: