null Kolumni: Elämää ennen kuolemaa

Puheenvuorot

Kolumni: Elämää ennen kuolemaa

Kirkon ei pidä saarnata ainoastaan elämästä kuoleman jälkeen.

Kirkon Ulkomaanavun tanskalainen sisarjärjestö, Folkekirkens Nǿdhjᴁlp, toteaa sloganissaan: ”Me uskomme elämään ennen kuolemaa”. Jos minä olisin vastuussa oman työnantajani sloganista, ottaisin sisarjärjestömme version heti käyttöömme. Niin hyvin se mielestäni summaa meidän tehtävämme ihmisarvoisen elämän takaamiseksi vaikeissakin olosuhteissa.

Kirkon – myös Suomen evankelisluterilaisen kirkon – tehtävänä on viedä eteenpäin viestiä siitä, että kaikilla meillä Kristukseen uskovilla on edessä elämä kuoleman jälkeen. Mutta se on vain osa totuutta. Minä uskon elämään myös ennen kuolemaa. Tällä uskontunnustuksella on olennainen osa minun elämässäni.

Tapasin kaksi vuotta sitten syksyllä Zaatrin pakolaisleirillä äitejä ja lapsia. Syyrian sisällissota oli tuolloin jatkunut jo pari vuotta. Heillä ei ollut tietoa, mitä tuleva talvi tuo tullessaan. Kollegoillani oli pelko siitä, että talven pakkaset koituvat pakolaisten kohtaloksi. Kylmissään ja märissään olevat lapset ja perheet miettivät, miten herätä seuraavaan aamuun.

Me emme Suomessa edes ymmärrä, että Lähi-idässäkin tulee talvella lunta. Ja on pakkasta. Usko elämään ennen kuolemaa horjuu, jos joutuu koko ajan miettimään, miten itse ja omat lapset selviävät hengissä talven kylmyydessä.

Kirkon ei pidä saarnata ainoastaan elämästä kuoleman jälkeen. Eihän elämän ja kuoleman Herra kiirehtinyt kenenkään poislähtöä maan päältä. Päinvastoin. Jeesus jopa herätti ihmisiä kuolleista, jotta he saisivat jatkaa elämää maan päällä. Hän viestitti sanoillaan ja teoillaan, miten arvokas pienen, heikon ja köyhän ihmisen elämä maan päällä on. Siksi kirkon on osattava yhä uudelleen ja uudelleen saarnata myös elämästä ennen kuolemaa.

 

Kun suuntaat pääsiäisyön messuun, mieti, uskotko sinä elämään myös ennen kuolemaa.

 

Tämä kirkko olemme me. Tämä kirkko juhlii pääsiäisyönä ympäri maailman Kristuksen voittoa kuolemasta. Kun suuntaat pääsiäisyön messuun, mieti, uskotko sinä elämään myös ennen kuolemaa. Ja mitä tämä usko sinulle tarkoittaa. Sillä ilman tätä uskoa ei ole kristinuskoa.

 

Kirjoittaja on tapiolalainen perheenisä ja Kirkon Ulkomaanavun rauhanverkoston päällikkö.
aaro@kontiohautomo.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Kuolema ei ole viimeinen sana

Hengellisyys

Usko ylösnousemukseen ja kuolemanjälkeiseen elämään taittaa kärjen pahimmalta pelolta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.