null Hyvää pyhää: Kuolema ei ole viimeinen sana

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Kuolema ei ole viimeinen sana

Usko ylösnousemukseen ja kuolemanjälkeiseen elämään taittaa kärjen pahimmalta pelolta.

Vaikka miten uskoisi Jumalaan, se ei poista kuolemaa. Kuolema on todellinen. Se kuuluu tämän elämän ehtoihin. Samoin sen aiheuttama kärsimys.

Usko ylösnousemukseen ja kuolemanjälkeiseen elämään taittaa kuitenkin kärjen pahimmalta pelolta. Kuolema ei ole viimeinen sana elämästä. Usko ei silti pyyhi pois kuoleman aiheuttamaa tuskaa ja surua. Ystävänsä kuoleman edessä Jeesuskin järkyttyy ja liikuttuu. Hän itkee ja jakaa surun ystäviensä kanssa.

On päiviä, jolloin meistä tuntuu kuin kivi olisi ikuisesti ”suruhautamme” päällä. Jonkun pitäisi ottaa kivi pois. Istumme silmät itkusta sumeina surumme sisällä, eikä kukaan tule hakemaan meitä ulos.

Raamatussa on kolme kertomusta, joissa Jeesus herättää ihmisen kuolleista. Tunnetuin niistä on se, jossa Jeesus herättää tuskaiseen tautiin kuolleen ystävänsä Lasaruksen. Tämän siskot Martta ja Maria olivat hälyttäneet Jeesuksen paikalla.

Kuva Lasaruksesta kävelemässä ulos hautaluolasta, kädet ja jalat vielä sairauden aikaisissa siteissä ja hikiliina kasvoillaan, on ikuistettu lukemattomiin ikoneihin. Kertomusta on sanottu koko Jeesuksen elämän ja kuoleman miniatyyriksi, ylösnousemususkon kuvaksi.

Se kuvaa syvällä tasolla sitä, mitä läheisen kuolema saa meissä aikaan ja mistä saamme uskoa siihen, että kaikesta huolimatta elämä voittaa kuoleman.

”Joka uskoo minuun, saa elää vaikka kuoleekin”, Jeesus sanoo. Tuo lause on kuin hitaasti aukeava rukous. Se ei kiellä eikä torju kuolemaa, vaan tuo valon elämään. Se tekee tilaa surulle ja toivolle. Se vapauttaa meidät pelon siteistä ja päästää menemään, takaisin elämään ja toisten luo.

Rukous

Jumala,

auta minua näkemään sinun valosi,

joka valaisee kaikki päiväni,

pimeimmänkin.

27.9.

Tämän sunnuntain aiheena kirkoissa on Jeesus antaa elämän. Päivän tekstissä (Joh. 11:21–45) Jeesus herättää kuolleista ystävänsä Lasaruksen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.