Kolumni: Et sitten valita

Kolumni: Et sitten valita

Kuntavaaleissa Vantaalla äänestysprosentti oli 51.

Puolta vantaalaisista ei kiinnostanut terveyspalvelut tai Myyrmäen aseman perusparannus. Viime seurakuntavaaleissa Vantaalla äänestysprosentti oli 11. Ei kiinnostanut uuden kanttorin rekrytoiminen tai Vaaralan kirkon purkaminen.

Ei se haittaa. Kirkolla menee hyvin. Sanon tämän vailla sarkasmin häivää niin kirkon työntekijänä kuin kirkon penkin ja palveluiden kuluttajana. Kirkolla on hyvät tilat keskeisillä paikoilla ja jonkin verran toimintarahaa. Kirkolla on paljon motivoituneita työntekijöitä, jotka palavat työlleen ja Kristukselle. Palkkalistalla on tuplasti enemmän väkeä kuin poliiseja Suomessa. Se kertoo paljon siitä, kuinka paljon toimintaa ja elämää on kirkossa. Vielä enemmän on omistautuneita vapaaehtoisia, jotka tuovat oman osaamisensa kirkkoon. Ennen kaikkea kirkolla on sanoma, joka kantaa äänestysprosenttien heilahteluista huolimatta.

Ei siis haittaa, vaikket äänestäisikään. Voit puolestani vaikka piirtää kirkkoveneen vaalilipukkeeseen. Kirkko ei kaipaa muutosta. Se kirkko, jossa minä käyn, on oikeudenmukainen, tasa-arvoinen ja armolta tuoksuva.

Mutta jos olet yhtään eri mieltä, on aika toimia. Seurakuntavaaleissa valitaan seurakunnalle pomot, jotka vastaavat vaikkapa toimintasuunnitelmien hyväksymisestä tai budjetin jyvittämisestä. Jos jätät äänestämättä, menetät valitusoikeutesi kaikesta siitä, mitä seurakunnassasi tehdään tai ei tehdä.

En silti lupaa rajattomasti muutosmahdollisuuksia. Seurakuntaneuvoston huutoäänestykselläkään ei muuteta Jeesuksen nimeä. Jos kuitenkin haluat rakentaa seurakuntaasi ja ohjata sen toimintaa demokratian hengessä, käy vaaliuurnilla ja kirjoita jotain muuta kuin Jeesuksen nimi vaalilippuusi.

Sitten vain hyvää tekemään vaalisloganin mukaisesti. Se on niin hieno teema, ettei sitä kannata rajoittaa vain vaalipäivään.

Kirjoittaja on pappi ja toimittaja.

Jaa tämä artikkeli: