null Kolumni: Guggenheim epäilyttää

Puheenvuorot

Kolumni: Guggenheim epäilyttää

Kotimaiset taidemuseot saavat kärsiä, jos Guggenheim rakennetaan.

Tuskin muuttolinnut ovat kadonneet horisonttiin, kun taivaanrannassa häämöttää jo taidemuseo. Alkaa olla jokavuotinen ilmiö, että Guggenheim-vainaa nousee kuin Feeniks-lintu tuhkasta lehtien otsikoihin.

Taidemuseot ovat kivoja, ei niitä koskaan voi olla liikaa. Siitä vain minun puolestani taidemuseo vaikka joka niemeen ja notkelmaan Suomessa.

Hiukan kuitenkin epäilyttää tuo Guggenheim. Nykyhallituksen ja osin sen edeltäjienkin giljotiini on käynyt tiuhaan, kun kulttuurista on leikattu. Tutkijana ja taiteiden ystävänä näkisin kernaasti tämän leikkauslinjan loppuvan ja taidealojenkin saavan tilaisuuden elpyä.

Olisiko Guggenheim merkki muutoksesta? Saisivatko muutkin taidelaitokset lisärahoja sen vanavedessä? Vaikea uskoa, että ne giljotiininkäyttäjät, jotka ovat nostelleet hilpeästi verisiä päitä kansan – tai no, ei kansan vaan taustajoukkojensa – nähtäväksi, olisivat nyt kulttuurin puolella. Pelkään pahasti, että vaikka nyt sanottaisiin mitä, niin Guggenheimin tultua huomaisimme, että kotimaiset taidemuseot saavat kärsiä ja maksavat pienentyvillä budjeteillaan Guggenheimin kulut.

 

Miksi kulttuuripyövelit ovat nyt yllättäen innokkaita sijoittamaan uuteen taidemuseoon?

 

Miksi sitten jotkut kuitenkin ajavat Suomeen Guggenheimia kuin käärmettä pyssyyn? Jotkut kulttuurialan ihmiset ovat ehkä luottavaisempia hallituksen ja Helsingin kulttuurimielisyyden suhteen ja uskovat, että Guggenheim on vain lisäpanostus kulttuuriin. Hyvä, jos näin on, ja olen ensimmäisenä iloitsemassa, jos joskus tulevaisuudessa käy ilmi, että olin epäluuloineni väärässä.

Mutta silti en voi olla kysymättä itseltäni, miksi kulttuuripyövelit ovat nyt yllättäen innokkaita sijoittamaan uuteen taidemuseoon. Johtuuko se siitä, että julkinen sektori maksaisi suuren osan kuluista, kun taas turismin kasvun myötä voitot tulisivat lähinnä yksityisille yrityksille?

Kirjoittaja on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Edinburghin yliopistossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.