null Kolumni: Hyvä kaupunki on kuin puutarha

Puheenvuorot

Kolumni: Hyvä kaupunki on kuin puutarha

Vaatii rohkeutta antaa liekaa, mutta vain siten syntyy parempi kaupunki.

Joulukuussa avattu Maunula-talo on Helsingin ensimmäinen kulttuuritalo, jossa asukkaat ovat olleet mukana aina suunnittelu- ja työmaakokouksista taloa nyt johtavaan neuvottelukuntaan.

Arkkitehti Mikko Summanen sanoi oppineensa asukkailta ennen yhtäkään piirtämäänsä viivaa, että Maunulan henki on laadukas, tasa-arvoinen ja konstailematon helsinkiläinen peruselämä. Sellaisen talon hän myös piirsi: kauniin, mutta pröystäilemättömän.

Valon määrä ja huonekorkeus tekevät kirjastosta avaran. Betoniseinät näyttävät asiat sellaisina kuin ne ovat.

Ei ole sattumaa, että Maunula-talon kaltaiset läpimurrot syntyvät keskustan ulkopuolella.

Yhdessä suunnittelu näkyy tuloksissa. Sekä kirjaston että nuorisotilan kävijämäärät ovat kolminkertaistuneet.

Avajaisissa puhunut politiikan tutkija Emilia Palonen sanoi, että ei ole sattumaa, että Maunula-talon kaltaiset läpimurrot syntyvät keskustan ulkopuolella. Kokeilu on helpompaa, kun tehdään suurprojektin sijasta pienehköä kirjastoa ja nuorisotaloa yhteen kaupunginosaan. Siksi asukkaat päivittävät Facebook-sivua työntekijöiden rinnalla ja äänestävät talon toiminnasta.

Uusien tapojen syntyminen keskuksen ulkopuolella saa tukea johtamisen ja politiikan tutkimuksesta. Yritykselle on fiksumpaa kokeilla uutta makua edullisessa suklaapatukassa kuin heti uudistaa kansansuosikki levysuklaa.

Onnistuessaan oivallukset laidoilla laajentavat keskuksen käsitystä siitä, mikä voisi olla mahdollista.

Paremman kaupungin rakentamisessa reunojen uudistusvoiman hyödyntäminen vaatii rohkeutta antaa liekaa. Vallan jakaminen edellyttää, että on tarpeeksi yhteinen ajatus huomisesta mutta mahdollisuus valita eri polkuja perille.

Puutarhassa jokainen kasvaa itse.

Maunula-talo muistuttaa, ettei hyvä kaupunki ole trimmattu tehdaslinjasto. Kokemus kannustaa ajattelemaan kaupunkia koneen sijasta puutarhana, jossa kaupungin työntekijät puutarhureiden lailla turvaavat peruskastelun, varmistavat siementen ja ravinteiden reilun jaon, jakavat oppeja ja tarjoavat harsoa hauraammille.

Puutarhamaisessa kaupungissa kaikkia tuloksia ei voi ennustaa. Samalla pitää olla sekä vikkelä hätistämään tuholaiset pois että utelias uutuuksia kohtaan.

Tärkeintä on ajattelutavan muutos siinä, miten muutos tapahtuu. Kun tehtaassa koneisto tuottaa lopputulokset, puutarhassa jokainen kasvaa itse.


Kirjoittaja on Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kolumni: Performanssitaiteilija heittäytyy yleisön armoille

Puheenvuorot

Useassa teoksessa Marina Abramović menettää tajuntansa ja vain yleisön puuttuminen tilanteeseen pitää hänet hengissä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.