Kolumni: Kiitollisuudesta lisää kiittämisen aihetta

Kolumni: Kiitollisuudesta lisää kiittämisen aihetta

Viime viikkoina on vietetty kahtakin amerikkalaisperäistä juhlaa: isänpäivää ja varsinkin lapsiperheissä myös Halloweenia.

Kummatkin tuovat piristystä tähän vuoden synkinpään aikaan. Mutta on yksi amerikkalainen juhla, joka kannattaisi Suomessa viettää aivan erityisesti: Kiitospäivä.

Suomen nykytilasta puhutaan aivan kuin tänne olisi iskenyt rutto, katovuodet, sota, nälänhätä ja keuhkotautiepidemia samaan aikaan. Ei ole mitään hyvää, ei toivon pilkahdustakaan, kukaan ei selviä.

Onko meiltä mennyt suhteellisuudentaju? Nokia ei ehkä ole enää talouden lippulaiva entiseen malliin, mutta onhan täällä miljoonia hyvinkoulutettuja, neuvokkaita ihmisiä, jotka varmasti keksivät pian uusia tapoja saada leipää pöytään. Hengissä ollaan vielä!

Näissä karuissa oloissa, vetoisissa savupirteissä, ihmiset ovat eläneet vuosisatoja jo ennen keskuslämmitystä ja goretex-jalkineita. Täällä on eletty ennen sähkövaloa ja kuoltu nuorena – kuka nälkään, kuka synnytykseen tai aika mitättömäänkin sairastumiseen, kun antibiootteja ei ole ollut.

Huutolaisia eli muita suomalaisiaon huutokaupattu lähes orjiksi. Eikä muidenkaan elämä herkkua ollut: vai miltä tuntuisi pestä lakanoita talvella jäisessä vedessä? Sata vuotta sitten olimme osa Venäjää, ja sen jälkeen on ollut monta sotaa, ja meillä elää keskuudessamme vielä niitä, jotka ovat nähneet ne kaikki. Ajasta ennen jääkaappia ja televisiota ei ole kulunut kovinkaan kauan.

Amerikkalaisia sanotaan pinnallisiksi ja amerikkalaisia juhlapäiviä kaupalliseksi hömpötykseksi. Mutta ainakaan kiitollisuudessa ei ole mitään pinnallista. Thanks­givingin eli Kiitospäivän juuret ovat 1600-luvulla, kun uudisraivaajat kiittivät sadon antimista yhdessä intiaanien­ kanssa.

Marraskuun 4. torstai on ollut kansallinen juhlapäivä jo 150 vuotta. Kiitospäivä on Yhdysvalloissa todella tärkeä juhla. Vähintään yhtä paljon kuin amerikkalaisilla, meillä suomalaisillakin on aihetta kiitollisuuteen.

Adventtiajan voi aloittaa laskemalla kaikki ne hienot ihmiset ja asiat, joita elämäämme on siunaantunut ja juhlimalla yhdessä. Kiittämällä saa lisää aiheita kiitollisuuteen.

Kirjoittaja on espoolainen juontaja ja toimittaja.

miahalonen@yahoo.com

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: