null Taivaan tähden: Kiittämisen päivä

Hengellisyys

Taivaan tähden: Kiittämisen päivä

Amerikkalaisten kiitospäivällä on englanniksi mainio nimi Thanksgiving Day, Kiittämisen päivä. Kiittäminen on verbi, tekemistä. Pelkkä kiitos-sana ei samalla tavalla ilmaise kiitollisuuden suuruutta.

Joulun veroinen kansallinen juhlapäivä kokoaa Yhdysvalloissa suvut yhteiselle aterialle. Koko maa keskittyy kiitollisuuteen. Juhlan juuret johtavat ensimmäisten eurooppalaisten pakolaisten rankkaan vuoteen uudessa kotimaassaan. Vuonna 1620 Mayflower-laiva rantautui Cape Codiin liian myöhään syksyllä, joten istutuksia ei ehditty tekemään. Talvi oli tavallista ankarampi ja ruuasta huutava puute. Puolet uudisasukkaista kuoli.

Intiaanien Wampanoag-heimo tuli hätiin. Se lahjoitti tulijoille ruokaa ja opetti heitä kalastamaan ja metsästämään sekä viljelemään maissia. Syksyllä uudisasukkaat järjestivät auttajilleen kiitosjuhlan.

Vähitellen traditio levisi, mutta kansallista kiitospäivää saatiin kuitenkin odottaa parisataa vuotta. Vuonna 1863 presidentti Abraham Lincoln julisti marraskuun viimeisen torstain päiväksi, jolloin koko maassa kiitetään ja ylistetään Jumalaa.

Juhlapäivän historiaan tutustuttuani minua yllätti ja ilahdutti se, että kiittämiselle annettiin näin selkeä kohde. Jumala.

Oikeastaan aika merkillistä, että meillä Suomessa ei ole omaa kiittämisen päivää. Jos ja kun kiittämisen päivää ei vielä ole, se pitää keksiä.

Minusta se olisi kirkon tehtävä. Päiväksi sopisi ensi sunnuntai, jonka teema on valmiiksi kiitollisuus. Tehdään siitä iso juttu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taivaan tähden: Katsele itseäsi

Hengellisyys

Katsele kaikkea itsessäsi ja ympärilläsi ikään kuin se tapahtuisi jollekin toiselle.


Taivaan tähden: Käännekohdassa

HengellisyysLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.