Kolumni: Mitä afrikkalainen homo toivoisi?

Kolumni: Mitä afrikkalainen homo toivoisi?

Kun kirjoitin tämän lehden juttua lähetysmäärärahojen jakamisesta, yritin tehdä ajatusharjoitusta: minkälaista lähetystyön linjaa toivoisin kirkolta, jos olisin afrikkalainen homoseksuaali?

Ugandassa säädettiin viime viikolla rikoslaki, jonka mukaan homosuhteista voidaan tuomita elinkautinen vankeusrangaistus. Heidi Hautala nosti haastattelussaan esiin maan tunnetuista homoista julkaistut kuvagalleriat, jotka voivat johtaa äärimmäisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siksi ei ole samantekevää, edistävätkö kristilliset järjestöt työssään rakkautta vai vihaa toisenlaisia ihmisiä kohtaan.

Yhdysvaltalaisten evankelikaalikristittyjen lobbaus vaikutti merkittävästi Ugandan rikoslain läpiviemiseen. Evankelikaalit ovat viidesläisten herätysliikkeidemme teologisia lähisukulaisia.

En kuvittele, että yksikään suomalainen järjestö toimisi Afrikassa noin vastuuttomasti. Mutta suomalaisessa keskustelussa konservatiiviset herätysliikkeet viljelevät käsitystä, jonka mukaan homoseksuaalisuus on uhka avioliittoinstituutiolle ja vahingoittaa siten hyvän elämän edellytyksiä.

Jos olisin afrikkalainen homo, en varmaankaan haluaisi, että näiden järjestöjen hyvä työ lähiyhteisössäni ajetaan alas. Sitä toivoisin, että seksuaalivähemmistöihin liittyvät lähetystyön periaatteet puhutaan kiertelemättä auki, eikä asiassa mennä epämääräisesti yhteistyökirkkojen ja paikallisen kulttuurin taakse.

Kirjoittaja on Esse-lehden toimittaja.
taneli.kylatasku@kotimaa.fi

Jaa tämä artikkeli: