Toimittajat
Taneli Kylätasku -haulla löytyi 517 hakutulosta.
-
”Ei ole helppoa vain olla kuolemaa lähestyvän ihmisen lähellä, mutta se voi olla kaikkein tärkeintä”, sanoo uskontotieteilijä ja pappi Owe Wikström
Uskontopsykologi Owe Wikströmin mukaan kuolema on elämään kuuluva väistämätön riski. Kuolemaan liittyvistä kysymyksistä puhuminen ei ole vaarallista.
01.11.2024
-
Tutkimus: Usko Jumalaan puhuttelee nyt nuoria miehiä, ateismi naisia
Tuore kirkon nelivuotiskertomus osoittaa, että nuorten naisten ja miesten uskonnollisuus eriytyy sukupuolen mukaan.
31.10.2024
-
Eero Huovinen uskoo, että Jumala kuulee myös arjen keskeltä nousevat kohteettomat huokaukset – ”Emme saisi asettaa rukouksen kynnystä liian korkeaksi”
Eero Huovisen mukaan rukous elää rakkauden ja ahdistuksen välisessä jännitteessä, joka on tuttu jokaiselle ihmiselle.
23.10.2024
-
Venezuelan romahtaneessa demokratiassa luterilainen kirkko auttaa köyhyydestä ja väkivallasta kärsiviä – ”Tehtävämme on puhua totta ja antaa ääni niille, joilta se puuttuu”, sanoo piispa Gerardo Hands
Vilpillisten presidentinvaalien jälkeen Venezuela on ajautunut entistä syvemmälle poliittiseen, sosiaaliseen ja humanitaariseen kriisiin. Luterilainen kirkko tukee haavoittuvassa asemassa olevia ja vaatii paluuta demokratian tielle.
02.10.2024
-
Tunnista oman flow’si lähde, niin löydät polun onnelliseen elämään, opastaa luovuuden ja oppimisen professori Kari Uusikylä
Professori Kari Uusikylän mukaan opiskelija tarvitsee sisäistä turvaa, henkilökohtaisen motivaation opiskella tiettyä alaa sekä kokemuksen tilasta, jota kutsutaan flow’ksi.
24.09.2024
-
Seitsemän asiaa, jotka voimme oppia Pentti Linkolan teksteistä – tänään hän puolustaisi raakkuja, mutta pakottaisi myös ottamaan kantaa ääriajatteluun
Suomussalmen raakkujen kohtalo palautti mieleeni ekofilosofi Pentti Linkolan surumieliset tekstit, joissa luonto saa väistyä elintasokilpailun tieltä.
03.09.2024
-
Tosikävely voi johtaa tärkeisiin sisäisiin liikahduksiin – Tom Sjöblomin elämä muuttui, kun hän nousi sohvalta ja otti käyttöön ihmislajin vanhan supervoiman
Aloitettuaan päivittäiset kävelylenkit uskontotieteilijä ja pappi Tom Sjöblom ryhtyi selvittämään, mistä muinaisuudesta saakka jatkuneessa liikkumistavassa on kyse.
02.09.2024
-
”Näen, miten lapsen hartioilta putoaa iso taakka” – Saara Kankaanpäätä tarvitaan, kun koulukiusaamista ei saada loppumaan
Aseman Lasten K-0-työn koordinaattori Saara Kankaanpää on huomannut, että koulukiusaamisen pitkittyessä konflikti leviää usein vapaa-aikaan, someen ja huoltajien välille. Myös kodin ja koulun välit voivat tulehtua.
22.08.2024
-
Rapisevat, loikkivat, liitävät ja sukeltavat eläimet – tee kaupunkiluonnossa seitsemän hauskaa havaintoa
Liiku kesäisessä lähiluonnossa metelöimättä ja aistit valppaina, niin saatat kohdata pääkaupunkiseudun eläinasukkaita.
12.06.2024
-
”Mikään kärsimys ei vähennä ihmiselämän arvoa”, tähdentää arkkipiispa Tapio Luoma – näistä syistä kirkko vastustaa eutanasiaa
Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan eutanasian laaja kannatus kertoo myötätunnosta vakavasti sairaita kohtaan. Hän kysyy kuitenkin, mihin eutanasialain hyväksyminen johtaisi käytännössä.
10.06.2024
-
Palaa metsän lumoon, ehdottaa teologi Pauliina Kainulainen – ”Voit saada luomakunnasta itsellesi hengellisen ohjaajan”
Nuoret metsäaktivistit ovat teologian tohtori Pauliina Kainulaisen mukaan merkki suomalaisen maailmankuvan muutoksesta.
30.05.2024
-
Kirjailija C. S. Lewis uskoi, että avautuminen ihmeille voi purkaa materialistisen maailmankuvan ”pahan lumouksen”
Kirjailija C. S. Lewis halusi herättää aikalaisensa maailmankuvasta, jossa luonnon ulkopuolella ei ole mitään. Apuna hän käytti kysymystä ihmeistä, kertoo tutkija Alister McGrath.
23.05.2024
-
Tavallinen ihminen, jonka suurin intohimo on Jumala – kirjailija Sanna Vaara surffaa johdatuksessa
Sanna Vaara löytää kristillisten mystikkojen teksteistä vertaistukea. Heidän seuraamisensa johti myös suhdekriisiin Jumalan kanssa.
17.05.2024
-
Kirkolliskokous aloitti avioliittokeskustelun uuden kierroksen piispojen esityksen pohjalta – näin mielipiteet jakautuivat
Lähetekeskustelussa kuultiin perusteluja kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen puolesta ja muutosta vastaan.
15.05.2024
-
Utopiat avaavat keskustelun tulevaisuudesta, joka ei ole pelkkiä kriisejä ja uhkakuvia
Utooppisessa ajattelussa tarvitaan mielikuvitusta, mutta kyse ei ole haihattelusta. Tutkijat kertovat, miten pääset alkuun ja vältät sudenkuopat.
06.05.2024
-
Filosofi Sami Pihlström: Suurten poliittisten päämäärien sijasta kannattaa tavoitella pieniä askelia, joilla maailma tulee paremmaksi
Parhaan mahdollisen tulevaisuuden tavoittelua tärkeämpää on Sami Pihlströmin mielestä pahimman mahdollisen lopputuloksen välttäminen.
06.05.2024
-
Enemmän vai vähemmän Eurooppaa? – tätä kysyttiin kirkon vaalitentissä, johon nuoret saivat lähettää omia kysymyksiään
Kirkon järjestämä EU-vaalikeskustelu nosti esiin sota-ajan herättämää samanmielisyyttä, mutta myös poliittisia eroja.
29.04.2024
-
Kirkon diakoniarahaston avustukset kasvoivat neljänneksellä viime vuonna – ”Asumiskulujen kasvun aiheuttama tilanne on edelleen päällä”
Sairastuminen on yleisin syy Kirkon diakoniarahaston tukemien ihmisten taloudelliseen ahdinkoon.
22.03.2024
-
Herätysliikejohtajat kehottavat kirkolliskokousta hylkäämään piispojen avioliittoesityksen – ”Sanoudumme irti sellaisesta opetuksesta ja opettajista”
Keskiviikkona 20. maaliskuuta julkistetun kannanoton mukaan piispat ovat irtautuneet kirkon virallisesta avioliitto-opetuksesta ja opettavat avioliitosta Raamatun vastaisesti.
21.03.2024
-
Piispainkokous ehdottaa kirkolle kahden avioliittokäsityksen mallia – ”Toivon, että tämä olisi myös kirkolliskokouksen päätös”, sanoo arkkipiispa Tapio Luoma
Jos piispojen esitys menee läpi kirkolliskokouksessa, samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen saa kirkossa virallisen hyväksynnän. Papeille jäisi oikeus valita kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen välillä.
13.03.2024