Taneli Kylätasku -haulla löytyi 376 hakutulosta.

1. Uutistausta: Väkivaltainen ilmastoliike on epätodennäköinen, mutta aktivistien toiminta voi radikalisoitua, kun päästövähennykset viipyvät

Nopeasti levinnyt Extinction Rebellion -liike on osoittanut, että moni on valmis panemaan itsensä likoon vaikuttavan ilmastopolitiikan puolesta. Laajamittaiset häirintätempaukset ovat herättäneet keskustelun lakia rikkovan aktivismin oikeutuksesta.

09.11.2020

2. Oma seurakunta tukee Vantaan ruotsinkielistä yhteisöä, mutta silti moni kaksikielinen perhe muuttuu ajan mittaan suomenkieliseksi

Kaksikieliselle perheelle seurakunnan päiväkerhon ruotsinkielisyys merkitsee paljon. Historiallisista juurista huolimatta ruotsinkielisen yhteisön jatkuvuus Vantaalla ei ole kirkossa kuulutettu.

04.11.2020

3. ”Jaana” menetti kolme sisarustaan alkoholin takia – päihteisiin kuolleiden muistohetki tekee läheisten vaietun surun näkyväksi

Vantaalainen Jaana pääsi vertaisryhmässä sisarensa päihdekuoleman aiheuttaman häpeän yli. Diakoni Eeva Nurmisen mukaan päihdekuolemaan liittyvä suru jää helposti sanomatta ääneen ja käsittelemättä.

30.10.2020

4. Oman lapsen kuolema näytti filosofi Leena Vilkalle, että tuskallisimpiin kokemuksiin voi kätkeytyä poikkeuksellista kauneutta

Ympäristöfilosofi Leena Vilkalla oli jo lapsena vahva kuolematietoisuus. Oman tyttären kuolema vuonna 2006 näytti, että tuskallisimpiin ja järkyttävimpiinkin kokemuksiin voi kätkeytyä poikkeuksellista kauneutta.

29.10.2020

5. Tämä kolahti: Kosmologin ja piispan pitkä kirjeenvaihto päättyy edistysuskon ja ympäristöahdistuksen riitasointuun

Keskustelu tihenee, kun Juha Pihkala kysyy Esko Valtaojalta, voiko ilmastoahdistuksesta vapautua ilman uskonnon antamaa toivoa.

28.10.2020

6. Suru möyhentää ja muokkaa sisintä, kunnes menetyksen aiheuttama kipu muuttuu rakkaudeksi

Vaikeinta surussa on omien tunteiden sietäminen ja kestäminen, sanoo pappi ja tietokirjailija Miia Moisio. Kun suru on tehnyt työnsä, jäljelle jää puhdas rakkaus.

27.10.2020

7. Suomalainen kunnioittaa toisen surua vähän liikaakin, sanoo surututkija Mari Pulkkinen

Suomalaiselle kulttuurille on tyypillistä jättää surevat omaan rauhaansa.

26.10.2020

8. Tikkurilan kirkon katolla kasvaa maksaruoho ja on paikka aurinkopaneeleille – Vantaan seurakunnat pyrkivät nollapäästöihin yhä määrätietoisemmin

Vantaan seurakunnat pienentävät hiilijalanjälkeään muun muassa kiinteistöjen tehokkaalla käytöllä. Uusi ympäristöohjelma on edellistä kunnianhimoisempi.

19.10.2020

9. Väitöstutkimus nostaa esiin helluntailaisen demoniopetuksen epäkohtia – ”Aihe on Suomessa kuuma peruna”

Merkittävät helluntailaisteologit pyrkivät uudistamaan liikkeen opetusta pahoista hengistä. Korjattu opetus suojaa yksilöä henkiseltä ja hengelliseltä väkivallalta ja tuottaa terveempää yhteisöllisyyttä, sanoo väitöstutkija Sanna Urvas.

16.10.2020

10. Enkelikokemus muistuttaa, että elämä ei rajoitu vain käsin kosketeltavaan

Enkelikokemus antaa vahvistuksen sille, että todellisuus ei rajoitu vain siihen, minkä voimme nähdä, sanoo Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan pappi Mari Kanerva.

01.10.2020

11. Harras hetki: Harri-Pekka Pietikäinen katsoi valkohain kitaan

Kohdattuaan valkohain sen luontaisessa ympäristössä Harri‑Pekka Pietikäinen on pystynyt ylittämään myös arkisia pelkojaan.

18.09.2020

12. Ex-taitoluistelija Mila Kajas-Virtanen oppii epäonnistumisista – muutama vuosi sitten syvälliset pohdinnat johdattivat hänet yllättävään ratkaisuun

Mila Kajas-Virtanen pysähtyi miettimään, mikä kiinnostaisi häntä kaikkein eniten, ja päätyi opiskelemaan teologiaa. Nyt hän aloittaa Kirkko ja kaupungin verkkokolumnistina.

26.08.2020

13. Puhuiko Jeesus hyvän elämän aineksista, poliittisesta vastarinnasta vai valaistumisesta? Näin zenpappi ja kaksi luterilaista pappia lukevat vuorisaarnaa

Vuorisaarna on zenpappi Mitra Virtaperkolle, pappi ja kirjailija Kai Sadinmaalle ja kasvatustyön pappi Tarja Korpelalle tärkeä teksti. Kirkko ja kaupunki kysyi kaikilta kolmelta, mistä siinä on kyse.

13.08.2020

14. Olkaa siis täydel­lisiä, Jeesus kehotti – mutta vuorisaarnan noudattaminen ei tee ihmisestä moralistia

Vuorisaarnan vaativa etiikka haastaa pohtimaan oman elämän arvojärjestystä. Jeesuksen käsky vihollisen rakastamiseen murtaa meidän ja muiden välisen rajan.

13.08.2020

15. Harras hetki: Meressä uidessaan Ilkka Sipiläinen kokee kristinuskon kosmisen ja mystisen puolen

Kun vesielementti ympäröi ruumiin, Ilkka Sipiläinen tuntee olevansa Jumalan sylissä. Uskon syventyminen alkoi avioeron jälkeisinä kuukausina ekoteologian lukemisesta.

28.07.2020

16. Nousukausi ei korjaa kaikkia korona-ajan jälkiä – pandemia kurittaa eniten postinumeroalueilla, joiden asukkaat hyötyvät kasvusta vähän

Professori Juho Saari: ”Nyt olisi viimeinen hetki siirtää kirkon voimavaroja muilta toimialoilta diakoniatyöhön.”

16.06.2020

17. Naiset joutuvat kantamaan miehiä suuremman taakan koronapandemian seurauksista, sanoo emeritusarkkipiispa Kari Mäkinen

Kari Mäkisen johtama asiantuntijaryhmä selvitti kohtia, joissa hyvinvointiyhteiskunta on vaarassa murtua koronaepidemian seurauksena.

04.06.2020

18. Moni suomalainen uskoo, että maahan on tehty vierailuja ulkoavaruudesta – ufokontaktiliike ja kristillinen ufologia ovat kuitenkin pienen piirin juttuja

Kesäkuussa 1947 amerikkalainen uutinen lentävästä lautasesta synnytti ufohavaintojen aallon. Jo samana kesänä kaksi miestä näki ufon Helsingin taivaalla.

15.05.2020