null Kolumni: Onni on sivutuote

Puheenvuorot

Kolumni: Onni on sivutuote

Onnen tavoittelusta voi tulla ontto olo.

Isorintainen nainen heilauttaa vaaleita hiuksiaan: Koska olen sen arvoinen! Valkoisia hammasrivistöjä ja tahrattomia keittiöitä – ripsivärin, autojen ja tiskiaineen lisäksi mainokset myyvät onnellista elämää.

Ihminen on aina etsinyt onnellisuutta. Aristoteles filosofoi, että toiminnan päämäärä on onnellisuus. Hän erotteli mielihyvän ja onnellisuuden toisistaan. Onnellisuus on elämän kukoistusta kokonaisvaltaisesti. Mielihyvä on hetken hyvää fiilistä, josta täytyy välillä tinkiä saavuttaakseen onnellisuuden. Onnellisuutta ei voi ostaa pikavoittona.

Anteeksi vain Aristoteles, mutta minulle ei riitä mielihyvä eikä edes onnellisuus elämän tarkoituksena. Onnen tavoittelun ei pitäisi olla itseisarvo. Uudessa Wille Hyvösen dokumentissa Onnelliset onnellinen mies muuttuu onnettomaksi tavoitellessaan lisää onnea. Onnellisuus on kuin saippua: mitä tiukemmin puristat, sitä liukkaammin se livahtaa kädestä. Onni on aina väliaikaista ja suhteellista. Asiat voisivat aina olla onnellisemmin ja aina onni voisi kestää pidempään. Siksi onnellisuuden tulisi olla matka kohti päämäärää, ei itse päämäärä.
 

Onnellisuus ei silti seuraa, vaikka koti näyttäisikin sisustuslehden sivulta repäistyltä."
 

Ihminen tarvitsee suuremmat arvot, joita palvella. Raamattu puhuu uskosta, toivosta, rauhasta, oikeudenmukaisuudesta ja rakkaudesta, ei onnellisuudesta. Jos uskoo taivaaseen, ymmärtää, että lopullisen onnellisuuden saa vasta elämän jälkeen.

Jossain vaiheessa mainokset lakkasivat imitoimasta elämää ja elämä alkoi imitoida mainoksia. Onnellisuus ei silti automaattisesti seuraa, vaikka koti näyttäisikin sisustuslehden sivulta repäistyltä. Minäkeskeinen onnellisuuden ideologia aiheuttaa onttouden oireita ja riittämättömyyden tunnetta. Paine keskittyä jatkuvasti vain omaan onneensa on kuin yrittäisi laulaa sävellajissa, johon ääniala ei ihan yllä.

Onnellisuuden haikailun sijaan itselle merkityksellisten arvojen toteuttaminen saa aikaan tunteen elämän tarkoituksellisuudesta. Sivutuotteena se tuottaa aristoteelista onnellisuutta, jota rahalla ei saa.

Kirjoittaja on pappi ja toimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.