null Kolumni: Tunne historiasi

Puheenvuorot

Kolumni: Tunne historiasi

Lähi-idässä 1 400 vuotta sitten Mohammed-niminen, 40-vuotias mies kertoi ensin Khadija-vaimolleen ja sitten ystävälleen Gabrielista, joka oli toimittanut hänelle viestin Jumalalta.

Viestin sisältö oli vapaasti suomennettuna: Lue Herrasi nimeen, joka on luonut ihmisen.

Siitä alkoi islamina tunnetun uskonnon aikakausi Lähi-idässä. Mekassa, jossa palvottiin kymmeniä ellei satoja idoleita jumalina, siihen suhtauduttiin karsaasti. Ensimmäiset muslimit kokivat vainoa, rangaistuksia, teloituksia ja omaisuuden takavarikointeja. Vaino jatkuu aina siihen asti, kun Negash, Abessinian kristitty hallitsija tarjosi vainotuille turvapaikan.

Medinalaiset, jotka olivat omaksuneet tämän uuden uskonnon, tarjosivat vainotuille mekkalaismuslimeille kodin luotaan. Medinasta tuli näin ensimmäinen islamilainen valtio. Mohammed sai Medinan vuosinaan Allahilta lisää ilmestyksiä Gabrielin kautta. Islamilainen valtio sai muotonsa ja se kukoisti. Myöhemmin osa muslimeista pääsi asettumaan takaisin kotikaupunkiinsa Mekkaan, joka oli valloitettu. Osa mekkalaisista tunnusti islamia, osa taas pitäytyi omissa uskonnoissaan.

Islamista tuli lyhyessä ajassa laajalle levinnyt ja vaikutusvaltainen uskonto. Tiede, taide ja kulttuuri kukoistivat. Matematiikka, tähtitiede ja psykologia ovat tieteenaloja, jotka kehitettiin islamilaisessa tiedeyhteisössä. Eri uskonnot elivät islamin vaikutuspiirissä verovelvollisina ja kansalaisoikeuksista nauttien.

Tämä kukoistus jatkui aina ristiretkiin asti.

Tämä on historiaa, joka on hyvin tuttu useimmille muslimille. Kuitenkin se on tuntematon isolle osalle heistä, jotka eivät ole muslimeja. Se on historiaa, joka ei ole luettavissa meidän koulujen historian oppikirjoista. Ymmärtääkseen islamofobian todelliset merkitykset muslimiyhteisöissä täytyy ymmärtää tuota historia. Islamofobia identifioi muslimit paitsi mahdollisiksi terroristeiksi pyrkii myös pyyhkimään olemattomiin tuon historian. Ihminen ilman historiaa on kuin puu ilman juuria, kuten Malcolm X totesi.

Vapaa kirjoittaja ja yhteiskunnallinen aktivisti sekä hengellinen musta feministi.

maryan.abdulkarim@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Danin kaivauksissa ei löytynyt kultaista sonnia – mutta esinelöydöt saivat arkeologin oivaltamaan jotain

Hengellisyys Ajankohtaista

Arkeologi-pastori Merja Alanne tutki vuosia rautakautista Danin kaupunkia. Löydökset valaisevat myös sitä, millainen kirjakokoelma Vanha testamentti on.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.