Kolumni: Vantaa säästää

Kolumni: Vantaa säästää

Opettaja jakaa oppilaille monisteet ja värikynät.

Tämän vuoden budjetissa ei ollut tarpeeksi rahaa ostaa kaikille omia puuvärejä, joten oppilaat saavat jakaa. ”Aleksi, nyt ei ole sinun vuorosi värittää taivasta, Eetu ensin”, opettaja huikkaa ja rientää viereiseen luokkaan. Koska toinen opettaja on kipeä ja koululla on sijaiskielto, yksi opettaja huolehtii kahdesta ryhmästä samaan aikaan.

Jeesus opetti ja paransi. Nämä ovat juuri ne asiat, joista kunnat tuntuvat säästävän, kun taloudessa menee huonosti. Synnytysosastoja lakkautetaan ja neuvolakäyntejä vähennetään. Vantaalla päätettiin viime vuonna lakkauttaa Tuomelan ja Hevoshaan koulut, ja edelleen juustohöylä liukuu koulujen budjeteissa. Säästöjä etsitään niin värikynistä kuin oppituntien määrästä ja henkilöstökuluista. Vantaa ei ole toistaiseksi 25 muun kunnan tavoin lomauttamassa opettajiaan, mutta vähentää sijaisia ja kouluavustajia. Vantaa säästää – rehtorit hikoilevat.

Samaan aikaan kouluissa on käynnissä ”toimenpideohjelma” (lue: säästöohjelma), jonka tarkoituksena on muun muas­sa integroida erityisoppilaat yleisopetuksen pariin. Uudistusta perustellaan tasa-arvolla: erityisoppilaita ei saa eristää omaan pieneen ryhmäänsä, sillä he ovat ihan yhtä arvokkaita kuin luokan primuksetkin. Eihän kukaan voi kritisoida näin jaloa aatetta! Kun kuitenkin samaan aikaan säästetään kouluavustajista, tarkoittaa tämä sitä, että aikuisten määrä suhteessa oppilasmäärään vähenee. Erityisoppilaat eivät saa tarvitsemaansa tukea oppimiseen eikä opettaja ehdi huomioida kaikkia oppilaita. Vantaa säästää – opettajat uupuvat.

Nyt olisi kirkolla tuhannen taalan paikka auttaa kouluja Jeesuksen esimerkin mukaisesti. Harmi vain, että uudessa valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa kirkkoa ei mainita edes potentiaalisena yhteistyökumppanina.

Vantaa säästää – Eetu ja Aleksi oppivat värittämään taivaan lyijykynän harmaaksi.

Kirjoittaja on pappi ja toimittaja. 

Jaa tämä artikkeli: