null Kommentti: Terrorismia rahoitetaan huumekaupalla, ja sen vuoksi vihreiden ehdotus pitää selvittää

Puheenvuorot

Kommentti: Terrorismia rahoitetaan huumekaupalla, ja sen vuoksi vihreiden ehdotus pitää selvittää

Iranille tärkeä Hizbollah-järjestö käy kauppaa kokaiinilla.

Sisäministeri Maria Ohisalo hätkähdytti Facebookissa: ”[V]ihreiden linja on se, että laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista.”

Itsekin ajattelin, että nytkös ne rattaat pantiin pyörimään. Olen seurannut huumekeskustelua 1980-luvulta lähtien, mutta vain siltä samalta tasolta, jolla tutustuin asiaan lapsena katsoessani televisiosarja Miami Vicea. Siinä Don Johnson ajoi takaa huumekauppiaita mustalla Ferrarilla, ja syntikkarokki nosti pulssia. Mahtava meininki.

Kaikki me tiedämme, mitä aineet tekevät. Mutta kummasti sitä romantisoidaan, ja itsekin heitän kevyttä läppää aiheesta. Ihailemani kantrimusiikin suurmies Willie Nelson on vielä 86-vuotiaana ilmeisen kova pössyttelijä, ja rakastamani jamaikalaisen rytmimusiikin perussanoma varmaan 95-prosenttisesti koskee ”yrttiä”.

Populaarimusiikki toisin sanoen romantisoi kannabiksen, josta kuitenkin aika ajoin kuulee tosielämän ihan hirveitä tarinoita, kun jollakulla on kertalaakista puhjennut psykoosi. Käyttäjien alakulttuurissa jaetaan kuitenkin tutkimuksia, jotka pyrkivät osoittamaan, että ruoho ei meinaa mitään, kun taas viinahan se on se varsinainen tabu – kiellettäisiinkö mieluummin se. Olen nähnyt, miten joku bongi-Pena silmien verisuonet pulleina paheksuu, kun joku ihan perus-Pasi hörppii keppanaa.

Toisin oli ennen, sillä vielä jatkosodan jälkeenkin apteekeista sai heroiinia eri lääkkeiden osa-aineena.

Ihmiskunta on kymmenien tuhansien vuosien ajan toteuttanut viehtymystään päihtyä. Se on osa ihmisyyttä. Totean tämän vain historiallisena ja empiirisenä havaintona ottamatta kantaa, onko se synti vai siunaus vai mikä lie. Inhoan syvästi sitä, kun lasten leikkipaikoilta löytyy huumeneuloja. Inhoan huumeita ylipäänsä, mutta arvostan alkoholia.

Emme ikinä tule pääsemään eroon huumeista. Edistystä on, että nykyään tiedostamme huumeiden ongelmat. Ennen oli kaikki huonommin, sillä vielä jatkosodan jälkeen apteekeista sai heroiinia eri lääkkeiden osa-aineena.

Ehkä Suomessa ei laillisteta yhtään mitään. Paljon pahempi suuntaus olisi, jos sairaus kriminalisoitaisiin. Käytön dekriminalisoiminen saattaisi fantasiassani merkitä, että ei viedä putkaan vaan klinikalle. Putkaan vietäisiin myyjä. Käyttäjän osalta kyseessä on sairaus. Se ehkä on puhjennut vauva-aikana saadun kohtelun vuoksi, sillä addiktiot usein liittyvät kiintymyssuhteiden vaurioihin.

Huumerahan pesemiseksi Hizbollah sekaantuu käytettyjen autojen kauppaan Afrikassa.

En tiedä, mitä tästä kaikesta seuraa. Mutta haluan nostaa esiin yhden näkökohdan. Euroopan porteilla odottavat sadat tuhannet, elleivät jopa miljoonat turvapaikanhakijat. Viime aikoina on kuultu erittäin huolestuttavia uutisia väkivaltaisista mielenosoituksista Libanonissa ja Irakissa. Molemmissa maissa Iranin vaikutusvalta on merkittävä. Libanonissa mielenosoittajia on tukahduttanut Iranin käsikassarana tunnettu islamistinen Hizbollah-järjestö, jonka aseellista siipeä myös EU pitää terroristijärjestönä.

Tavalliset ihmiset niin Iranissa, Irakissa kuin Libanonissa kärsivät siitä, että vallanpitäjät käyttävät varallisuutta terrorismin ylläpitämiseen.

Hizbollah rahoittaa toimintansa kokaiinikaupalla, jonka järjestö organisoi tukikohtanaan Venezuela. Huumerahan pesemiseksi Hizbollah sekaantuu käytettyjen autojen kauppaan Afrikassa. Yhdysvaltain huumepoliisi pääsi Hizbollahin kokaiinibisneksen jäljille presidentti Barack Obaman kaudella, mutta tutkintaa ei ilmeisesti suurvaltapoliittisista syistä viety loppuun.

Vihreiden huumepolitiikasta on pitkä matka näihin Hizbollah-juttuihin. Jos täällä joku kasvattaja myy kukkaa kavereille, sillä ei ole mitään tekemistä Hizbollahin kanssa. Kysymys on maailmanlaajasta huumekaupan rakenteesta. Asia tulee lähelle sikäli, että huumekauppa on osasyynä brutaaliin jengiväkivaltaan Ruotsissa. Terrorismin rahoittajien ja järjestäytyneen rikollisuuden kannalta olisi aivan kauheaa, mikäli huumausaineiden maailmanmarkkinat romahtaisivat.

Tämän takia vihreiden aloittamaa keskustelua täytyisi jatkaa maltillisesti, olivatpa johtopäätökset mitä hyvänsä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Viimeksi neljä päivää sitten kuoli ystävä” – Mikko ja Jani opastavat huumeidenkäyttäjän Helsinkiin

Hyvä elämä

Ystävykset esittelevät kantakaupungin suosituimmat piikityspaikat – ja Kampin kappelin.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.