null Kontaten haudoille

Kontaten haudoille

On uskomatonta, että kun meillä on näin paljon työttömiä, kirkon varat eivät riitä työttömien palkkaamiseen lumen luomiseen. Nyt ihmiset, jotka voivat kunnolla kävellä, pääsevät haudoille joten kuten. Vanhukset ja liikuntaesteiset eivät pääse.

Itse käytän pyörätuolia. Kävin jouluna aatonaattona haudalla Pyhän Laurin kirkon uurnalehdolla. En päässyt tuolilla lähellekään. Kepeillä loppumatka. Istuin hankeen, jotta sain puhdistettua isoäitini haudan ja sytytettyä kynttilät.

Uudenvuodenaattona kävin uudestaan. Nyt lumia oli luotu hiukan paremmin lehtoa ympäröiviltä poluilta. Lumet oli dumpattu poluille jotka johtavat haudoille. Menin kepeillä niin pitkälle kuin pääsin. Konttasin lopun matkaa.

Mihin menevät kirkolle maksamani verot? Ei voi olla kauhean paha toivomus, että edes isoina juhlapyhinä järjestettäisiin inhimillinen tapa käydä haudoilla.

Jani Kääpä

 

Lumenpaljous koettelee kaikkia

Alkaneen talven lumitilanne koettelee niin hautausmailla kävijöitä kuin hautausmaan työntekijöitäkin. Pitäjän kirkon hautausmaalla lumenaurauksesta ja hiekoituksesta arkisin huolehtii hautausmaan henkilökunta ja viikonloppuisin sekä arki- ja juhlapyhinä urakoitsija. Lumenauraus ja hiekoitus tehdään pysäköintipaikoilla, pääkäytävillä sekä hautaustilaisuuksien edellyttämillä kulkureiteillä.

Auraukseen lähdetään, jos pakkaslunta on 5 cm tai räntälunta on 3 cm. Tänä talvena monena päivänä on lunta ennättänyt sataa jo runsaasti, kun auraustyöt on koko alueella saatu valmiiksi, joten aurauskierros on täytynyt aloittaa uudelleen.

Osastojen sisällä olevat ahtaat käytävät avataan vain tilanteen mukaan, esimerkiksi hautauksien valmistelua varten. Auraamme siis vain sellaisten osastojen sisällä, joilta luovutetaan uusia hautapaikkoja ja joilla on hautaustilaisuuksia.

Huolehdimme myös siitä, että omaiset tulisivat kohdelluksi tasa-arvoisesti koko hautausmaan alueella. Mikäli avaisimme kulkureitit kaikille haudoille koko hautausmaan alueella niin arkkupaikoilla kuin uurna-alueillakin, lumelle ei juurikaan jäisi tilaa muualle kuin hautapaikkojen päälle. Lisäksi hautaosastoilla tehtävät lumityöt voisivat rikkoa hautojen reunakiviä ja istutuksia.

Poismenneiden läheisten muistamiseen on mahdollista käyttää kaikille yhteisiä muistelupaikkoja ja muualle haudattujen muistomerkin ympärillä olevaa aluetta. Nämä alueet pyrimme pitämään mahdollisimman helppokulkuisina myös liikuntarajoitteisille vierailijoille.

Lisäksi Vantaan seurakunnissa toimii Suurella sydämellä -vapaaehtoishanke, jonka puoleen voi kääntyä ja pyytää apua kynttilän viemisessä läheisen haudalle. Toivon vastaukseni edes hieman lohduttavan tänä harvinaisen runsaslumisena alkutalvena, jolloin haudoilla vierailu tosiaan vaatii ponnisteluja.

Minna Aho
Vantaan seurakuntien
hautaustoimen päällikkö

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.