null Korruptiota ja gourmet’ta

Korruptiota ja gourmet’ta

Donna Leon: Ystävä sä lapsien. Otava 2009.

Moni dekkarinlukija tuntee Donna Leonin ja hänen sympaattisen päähenkilönsä komisario Brunettin. Brunettin ystävät ovat kirjoista oppineet tuntemaan paitsi tämän perheen ja työkaverit myös italialaisen yhteiskunnan nurjaa puolta.

Amerikkalaissyntyinen mutta Venetsiassa asuva Donna Leon kävi Helsingissä syyskuussa ja kertoi saavansa monen kirjansa perusidean uutisista. Uutisesta nouseva eettinen ongelma jää mieleen kaivertamaan ja kirjan juoni rakentuu myöhemmin sen ympärille, kertoi Leon.

Esimerkiksi tuorein suomeksi käännetty kirja Ystävä sä lapsien kertoo vauvojen myynnistä adoptoitaviksi, ja se pohjautuu todelliseen uutiseen. Muita Donna Leonin dekkareiden aiheita ovat olleet muun muassa naiskauppa, ympäristörikokset ja huumeet. Korruptio on Venetsiassakin aina läsnä.

Komisario Brunetti joutuu huokaamaan monia kertoja maailman pahuutta ja kummallisuutta ja samalla pohtimaan omia valintojaan monimutkaisissa tilanteissa.

Rankkojen aiheiden vastapainoksi kirjoissa viehättää komisarion pyrkimys oikeudenmukaisuuteen sekä Brunettin perheen lämpö ja italialainen tapakulttuuri. Vesi herahtaa kielelle lukijallakin, kun Brunettit kokoontuvat aterialle.

Jaa tämä artikkeli: