Koulukiusaamiseen on puututtava

Koulukiusaamiseen on puututtava

Koulukiusaaminen on espoolaisissa kouluissa vakava ongelma, erityisesti yläkouluissa. Kiusaaminen voi olla näkyvää pilkkaamista ja fyysisiä riitoja, mutta myös huomaamatonta, kuten tuomitsevia katseita ja syrjintää. Nykyaikana kiusaamista tapahtuu enenevissä määrin myös sosiaalisessa mediassa. Kiusaaminen jättää vakavia, jopa elinikäisiä arpia nuoren mieleen, ja ongelma onkin otettava äärimmäisen vakavasti.

Kiusaamisen ehkäisyyn ja kiusaamistilanteiden ratkomiseen pitää olla selkeämmät toimintamallit, ja kiusaamisesta pitää puhua suoraan oppilaille ja vanhemmille. Kiusaamistapauksiin pitää puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja tosissaan. Myös tilanteen jälkeistä seurantaa pitää tehostaa.
 

Espoon nuorisovaltuusto vaatii, että kouluille sijoitetaan postilaatikoita, joihin kuka vain voi kertoa kiusaamistapauksista nimettömästi.
 

Oppilailla pitää myös olla mahdollisuus kertoa jollekin kiusaamisesta nykyistä helpommin. Tämä onnistuisi esimerkiksi postilaatikon avulla, johon kuka tahansa voi anonyymisti tehdä ilmoituksen kiusaamistapauksesta.

Koulun ilmoitustaululta pitää löytyä informaatio, kuinka toimia havaitessaan kiusaamista, miten hakea apua kiusaamiseen ja miten saada keskusteluapua tarvittaessa. Opettajilla on myös suuri vastuu asiassa, ja opettajien tulee uskaltaa puuttua kiusaamiseen erittäin hanakasti, ja tarvittaessa oma-aloitteisesti.

Espoon nuorisovaltuusto vaatii, että kouluille sijoitetaan postilaatikoita, joihin kuka vain voi kertoa kiusaamistapauksista nimettömästi. Myös tieto siitä, mitä kiusaamistapauksissa tulee tehdä, on sijoitettava kouluille näkyvästi.

Jaa tämä artikkeli: