null Kovien tyyppien iltarukous 5/6: Brädi

Brädi on paitsi musiikkimiehiä, myös urheilun monitoimimies. Joukkuelajit, erityisesti koripallo on lähellä sydäntä. Kuva: Sari Saaristo

Brädi on paitsi musiikkimiehiä, myös urheilun monitoimimies. Joukkuelajit, erityisesti koripallo on lähellä sydäntä. Kuva: Sari Saaristo

Hengellisyys

Kovien tyyppien iltarukous 5/6: Brädi

Räppityypit ovat ”jäätävän kovia”, niin Brädikin. Mutta kovakin tyyppi hiljentyy illalla rukoukseen ja hädän hetkellä saattaa lausua sen ääneenkin saadakseen siitä voimaa.

https://www.youtube.com/watch?v=63R-rOWe1Cw

Valomerkki matkasi Lahteen tapaamaan kaupungin räppihautomon kasvattia, Kapa Härköstä eli Brädiä. Artistin syksyä on värittänyt musiikinteon lisäksi vastaperustetun korisseura Lahti Basketballin taustahahmona hääriminen ja uuteen kotiin asettuminen. Lokakuun lopulla ilmestynyt single "Mestariteos" on ensimakua pian ilmestyvästä artistin neljännestä soololevystä.

Brädi on Cheekin, Asteen ja Nikke Ankaran rinnalla yksi maamme menestyneimmistä rap-artisteista. Nimi, joka on fanien ja Brädin itsensäkin huvitukseksi vääntynyt milloin Bärdiksi tai Brändiksi, juontaa juurensa 15 vuoden päähän, jolloin räppiä tehtiin englanniksi.
 

Veikkaan, että olen itse vielä kovempi tyyppi siksi, että minulla on tallissani aika kova jätkä, jolle voin jutella iltaisin."


Pääkaupunkiseudulla Brädi sukkuloi sujuvasti. Rähinä-levy-yhtiön ja keikkapaikkojen lisäksi sieltä löytyy joukko ystäviä. Mutta Lahti on hänen turvasatamansa, johon hän aina palaa reissuiltaan.

”Lahtelaisuus näkyy kaikessa, mitä teen. Se on sydämen asia ja tärkeimpiä niistä palikoista, mistä Brädi syntyy. Olen sen koulukunnan hiphop-miehiä, jotka uskovat, että kotipaikkakunta on kaiken pohja ja siitä pitää olla ylpeä.”

Brädi kertoo suhteensa iltarukoukseen muuttuneen melkoisesti elämän aikana. Pikkupoikana hän oppi isän äidiltä, nyt jo edesmenneeltä Alli-mummolta ja äidiltä ”Levolle lasken”- ja ”Jeesus rakas, siunaa meitä” -rukoukset. Ne toimivat vuosia iltarutiinina.

”Ne ovat rakkaita muistoja ja saatan välillä niitä ajaa rukouksen joukkoon, vaikken säännöllisesti niitä toistakaan. Ovathan ne hyviä ohjenuoria.”

Nykyään iltarukous on Brädille hetki ajatella ja koota ajatuksia, pyytää apua johonkin tai toivoa jotain.

”Samalla tulee keskusteltua yläkertaan siitä, mitä on meneillään. Siinä tulee mietittyä juttuja, jotka ovat tärkeitä ja ehkä puettua ne rukoukseen.”

Kotikaupunkinsa räppikummisedän viittaa kantavan artistin elämäntilanne on onnellinen.

”Kun asiat ovat hyvin, saatan joskus unohtaa kiittää. Yleensäkin tulee rukoiltua silloin, kun on jotakin negatiivisia asioita, joihin toivoisi parannusta. Silloin rukoileminen muuttaa mielialaakin. Pyrin siihen, että hektisyys ja hätä pään sisällä loppuisivat, että iltarukouksen jälkeen olisi hyvä olo.”

Brädi ei koe iltarukousta minkäänlaiseksi velvoitteeksi. Hän itse rukoilee ennemmin tarpeeseen kuin tavan vuoksi. Ja joskus, kun on hyvä meininki ja uni tulossa heti pään painuessa tyynyyn, iltarukous saattaa jäädä väliinkin.

”Rukoukselle on aikansa ja paikkansa. Iltaan se sopii, koska silloin on hetki rauhoittua.”

Tilanteesta riippuu myös se, rukoileeko Brädi ääneen vai ajatuksissaan.

”Tällä hetkellä iltarukous on lähinnä omaa hiljentymistä. Mutta joskus on ollut elämässä sellaisia karikoita ja aallokoita, että rukous on tuntunut voimallisemmalta, kun sen on sanonut ääneen.”

Entä iltarukous ja kova tyyppi – miten ne sopivat yhteen Brädin mielestä?

”Räppärithän ovat kaikki jäätävän kovia!” Brädi naurahtaa. Hän ei näe minkäänlaista ristiriitaa yhdistää kahta edellistä.

”Kova jätkä on hauska termi… Mutta oletpa kova tai pehmeä, yhtä lailla iltarukoukselle on sijansa. Sitä paitsi veikkaan, että olen itse vielä kovempi tyyppi siksi, että minulla on tallissani aika kova jätkä, jolle voin jutella iltaisin. Enkä ole yksin taistelemassa taistelujani.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Sijaltainen nousee – eläkeläisten muistoissa iltarukous tuntui äidiltä, mutta myös pelotteli kuolemalla

Hengellisyys

Kirkko ja kaupunki kysyi iltarukousmuistoja, ja noin 270 lukijaa vastasi. ”Mitä jos Jumala pudottaa kuuman kiven päähän?” 69-vuotias nainen mietti lapsena nukkumaan mennessään.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.