null Köyhyys ja kansantalous

Köyhyys ja kansantalous

Köyhyyteen puuttuminen on ennen kaikkea oikeudenmukaisuuskysymys, mutta kyllä sillä on tekemistä myös kansantalouden kanssa. Köyhyys tulee kalliiksi, varsinkin kun se kohdistuu lapsiin ja nuoriin.

Helsingin Sanomien maanantainen pääkirjoitus oli järisyttävää luettavaa. Siinä käsiteltiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusta vuonna 1987 syntyneistä suomalaisista. Kattavaan tilastotietoon perustuva tutkimus osoittaa, että 21-vuotiaista suomalaisista joka kuudes oli pelkän peruskoulun varassa. Tästä noin 10 000 nuoren aikuisen joukosta lähes puolet kärsi mielenterveysongelmista ja ikäluokasta joka viidennellä oli ollut niitä. Tutkimus osoitti, että huono-osaisuus jatkuu usein sukupolvesta toiseen ja vaikuttaa pienestä pitäen: köyhien perheiden lasten syntymäpaino on pienempi kuin varakkaiden perheiden lasten.

Toimeentulotukea saavia suomalaisia lapsiperheitä on tällä hetkellä noin 50 000. Yleisradion maanantaisen uutisen mukaan yksinhuoltajien kotitalouksista tähän joukkoon kuului joka neljäs. Samaan aikaan, kun on keskusteltu siitä, että valtion varoja ei voida kasvattaa leikkaamalla varakkailta lapsilisiä, on huomiotta jäänyt, että kaikkein köyhimmiltä lapsilisät leikataan järjestelmällisesti pois. Kymmenesosa lapsiperheistä ei saa lapsilisiä, koska ne otetaan toimeentulotukea laskettaessa tulona huomioon.

Kirkko esittää seuraavan hallitusohjelman tavoitteeksi terveys- ja tuloerojen kaventamista. Kirkko muistuttaa, että tuloerot ovat kasvaneet Suomessa OECD-maista voimakkaimmin viimeisten 15 vuoden aikana. Kun tulevia veroratkaisuja tehdään, tämä pitäisi ottaa huomioon. Kannanoton taustana ovat tilastotiedot ja käytännön kokemus: suurin yksittäinen syy kirkon diakoniatyön apuun turvautumisessa on taloudellinen ahdinko. Kirkko muistuttaa, että köyhyys heijastuu vahvasti myös sairastavuuteen ja että varattomilla ei ole rahaa hoitaa sairauksiaan.

Eriarvoisuus tulee kalliiksi kansantaloudelle. Eläkeiän nostokaan ei paljon auta, jos toisessa päässä suuri osa nuorista joutuu köyhyyden, oppimattomuuden, sairauksien, työttömyyden ja toimeentulovaikeuksien ja kenties myös rikosten kierteeseen. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.