null Krista Kosonen vakuuttaa Kätilö-elokuvassa

Vaativa työ. Krista Kosonen nautti kätilön roolin opettelusta erilaista kävelytyyliä ja puhetapaa myöten.

Vaativa työ. Krista Kosonen nautti kätilön roolin opettelusta erilaista kävelytyyliä ja puhetapaa myöten.

Hyvä elämä

Krista Kosonen vakuuttaa Kätilö-elokuvassa

Pääroolin näyttelevän Krista Kososen mielestä saksalaissotilaisiin rakastuneita naisia syyllistettiin Lapin sodan jälkeen kohtuuttomasti.

Vikasilmäksi haukuttu kätilö, Helena, kohtaa Petsamossa saksalais-suomalaisen SS-upseerin Johanneksen. Nainen ihastuu mieheen niin, että päättää lähteä tämän perään saksalaisten pahamaineiselle Titovkan vankileirille. Rakkaussuhde alkaa heidän päädyttyään sattuman johdattamana hetkeksi mökkiin Jäämeren rannalle. Helena saa myös Johannekselta lempinimen Villisilmä.

Elokuva kuvaa sitä, miten rakkaus kantaa vankileirin raastavissa oloissa sekä suomalaisten ja saksalaisten välille syttyneen Lapin sodan melskeissä.

Katja Ketun kiitettyyn romaaniin perustuvassa Kätilö-elokuvassa Helenaa näyttelevä Krista Kosonen pitää sitä tärkeimpänä elokuvaroolinaan. Tähän vaikuttivat roolin vaativuus ja elokuvan historiallinen, paljolti vaiettu teema.

– On järkyttävää, miten traumaattinen Lapin sota on ollut monelle sukupolvelle. Suomalaiset ja saksalaiset olivat pari vuotta aseveljiä, mutta sodan jälkeen saksalaissotilaiden kanssa seurustelleiden naisten niskaan kaadettiin täysin kohtuuttomia syytöksiä.

Kosonen kertoo työstäneensä tositarinaan pohjautuvan Kätilön kuvaamista miehensä, elokuvan ohjanneen Antti Jokisen, kanssa kolme vuotta.

– Luimme paljon Lapin sotaan liittyvää kirjallisuutta. Nähtävästi siihen sisältyneen häpeän takia oli kuitenkin vaikea löytää sodan kokeneiden ihmisten kertomuksia tapahtuneesta.

– Koskettavan tarinan avulla on ehkä helpompi tavoittaa myös nuori yleisö, jolla ei ole juuri tietoa Lapin sodasta. On myös kiinnostavaa nähdä, avaako elokuva keskustelua näistä asioista.

 

Roolin sisäistämisessä auttoi myös se, kun hiukset leikattiin lyhyiksi ja joutui uimaan hyisessä Jäämeressä."

 

Luulisi, ettei ole helppoa näytellä läheisen ihmisen ohjauksessa, mutta Krista Kososen mukaan kahden intohimoisen ihmisen yhteistyö sujui luontevasti. Antti Jokisen ohjeena Kososelle oli esittää täysin toisenlaista henkilöä kuin on.

– Oli nautinnollista opetella rooli erilaista kävelytyyliä ja puhetapaa myöten. Puhun elokuvassa Lapin murretta, ja sen omaksumisessa minua auttoi murreopettaja.

– Roolin sisäistämisessä auttoi myös se, kun hiukset leikattiin lyhyiksi ja joutui uimaan hyisessä Jäämeressä. Kuvauspaikat Lapissa, Jäämeren rannalla ja Liettuassa toivat näyttelemiseen muutenkin autenttisuuden tunnetta.

Kätilön keskeisissä rooleissa ovat Lauri Tilkanen sodasta kärsivänä Johanneksena, Tommi Korpela despoottisena leirin johtajana ja Pirkka-Pekka Petelius ovelana lappalaismiehenä.

– On aina ihanaa näytellä itseään parempien kanssa. Oli pysäyttävää nähdä, miten mahtavasti vaikkapa Tommi teki roolinsa, Kosonen toteaa.

 

Elokuva sai jo kesäkuussa nauttia menestyksestä Shanghain elokuvajuhlilla, jossa Kosonen palkittiin parhaana naisnäyttelijänä. Kätilö esitetään syyskuun alkupuolella myös Montrealin elokuvajuhlilla.

 

Näyttelen erittäin mielelläni teatterissa, mutta arvostan myös älykästä viihdettä. Naurulla on oma arvonsa."

 

Krista Kosonen on esiintynyt viime vuosina tiuhaan niin teatterissa, elokuvassa kuin televisiossakin. Näyttelijän mukaan freelancerin on vähän pakko tehdä kaikenlaista. Hän on myös luonnostaan tehokas ajankäyttäjä.

– Pidän siitä, että työt ja päivärytmit vaihtelevat. Tosin nopealla työtahdilla työn jälki ei tunnu aina parhaalta mahdolliselta. On myös eroa, tekeekö työtä teatterissa vai televisiossa: teatterissa voi käyttää yleensä enemmän aikaa roolin työstämiseen.

Rooliin valmistautuminen alkaa keskustelulla ohjaajan kanssa. Kosonen toivoo ohjaajalta tarkkaa ja haastavaa henkilöohjausta. Hänestä moni ohjaaja kuitenkin ohjaa näyttelijää valitettavan vähän.

Kososen laaja-alaisuudesta kertoo se, että hän esimerkiksi viime talvena nauhoitti päivisin viihdeohjelma Kingiä ja näytteli iltaisin Kansallisteatterissa Vanja-enon Jelenaa.

– Näyttelen erittäin mielelläni teatterissa, mutta arvostan myös älykästä viihdettä. Naurulla on oma arvonsa. Kivointa palautetta Kingistä sain taksikuskeilta, joiden mielestä se oli hyvää koko perheen lauantaiviihdettä.

Fiktiivisessä laulukilpailussa Kosonen esitti romanilaulaja Tsiisus Niemistä. Tsiisus-nimen voisi kuvitella herättävän joissakin paheksuntaa, mutta niin ei käynyt.

– Nimen ei ollut tarkoitus olla rienaava vaan kuvata itsevarmaa ja hurmaavaa nuorta miestä. Oma isäni on pappi, ja myös hän suhtautui hahmoon huumorilla.

 

Keväällä käytyjen eduskuntavaalien jälkeen Krista Kosonen joutui kohun keskelle kommentoituaan tuoreeltaan Helsingin Sanomien haastattelussa perussuomalaisten suurta äänimäärää. Hän totesi jutussa, että ehkä hän elää jossain samoin ajattelevien kulttuurikuplassa, koska ei tunne yhtäkään perussuomalaista.

– Olin kohusta hämmästynyt, koska lausunnostani ei tunnistettu itsekritiikkiä. Otinpa opikseni. Ei näköjään kannata kommentoida asioita julkisuudessa ironiseen sävyyn, Kosonen hymähtää.

Kohu on kuitenkin ollutta ja mennyttä. Nyt esikoistaan odottava näyttelijä keskittyy viimeisiin töihinsä ennen äitiyslomalle jäämistä. Kätilöön liittyvän markkinointityön lisäksi hän on ollut mukana Taavi Vartian ohjaaman Rölli-elokuvan Kaikki aikojen salaisuuden kuvauksissa ja lukenut äänikirjaksi Katja Ketun uuden Yöperhonen-teoksen.

Kätilön ensi-ilta perjantaina 4.9.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.