null Kristiina Halkola yllättää Marian roolissa

Luonteva rooli. Kristiina Halkola pystyy äitinä hyvin eläytymään poikansa kohtaloa surevan Marian tuntemuksiin.

Luonteva rooli. Kristiina Halkola pystyy äitinä hyvin eläytymään poikansa kohtaloa surevan Marian tuntemuksiin.

Hyvä elämä

Kristiina Halkola yllättää Marian roolissa

On hienoa näytellä Jumalan äitiä, sanoo pitkäperjantaina Via Crucis -pääsiäisvaelluksessa Mariana nähtävä Kristiina Halkola.

On ehkä vaikea kuvitella Marian roolissa 1960-luvun seksisymbolin ja kommunistin leimaa kantava Kristiina Halkola. Mutta kun Via Cruciksen tuottaja tarjosi roolia, Halkola oli siitä heti kiinnostunut.

– Ensimmäisenä mietin, miten Maria on vaelluksessa mukana, koska muistin vain hänen läsnäolonsa Jeesuksen ristin juurella.

Via Cruciksen tämänvuotinen käsikirjoittaja Veli-Pekka Hänninen on halunnut tuoda pääsiäisdraamassa naisia enemmän esille. Niinpä Maria kohtaa Jeesuksen myös kiirastorstai-iltana Getsemanessa, jossa hänen poikansa rukoilee.

– Maria on kohtauksessa unenomainen henkilö, enemmänkin Jeesuksen pään sisällä. Äiti vastailee poikansa kysymyksiin, miksi hän on nyt tässä tilanteessa, Halkola kertoo.

– Draamassa on äiti–poikasuhde vahvasti läsnä. On hienoa esittää Jumalan äitiä, joka joutuu kaikkien äitien tavoin lähettämään lapsensa maailmalle kulkemaan oma tiensä. Se surettaa, mutta sellaista elämä on.

Pääsiäisvaellus päättyy kuitenkin perinteisesti: Maria nähdään Golgatalla itkemässä poikansa kohtaloa.

 


”Tänä vuonna Via Cruciksessa puhutaan täysin tämän päivän kielellä vaatetusta myöten.”

 

Näyttelijän mielestä Via Crucis tuo Helsingin kaduille äärimmäisen kiinnostavan tarinan rikkomalla totuttuja kuvioita.

– Tänä vuonna Via Cruciksessa puhutaan täysin tämän päivän kielellä vaatetusta myöten. Esimerkiksi Satu Silvo esiintyy Pilatuksen roolissa kuin jokin television räväkkä juontajahahmo, joka yllyttää kansaa äänestämään siitä, mitä Jeesukselle tehdään.

Halkola kokee kärsimysnäytelmän sopivan myös tähän päivään. Ihmiset ovat aina halunneet marttyyreja: ensin on jotakuta nostettu kovasti, ja sen jälkeen hänet on tuomittu ja hylätty. Jeesuksen kohtalo tuli Halkolalle mieleen myös hänen lukiessaan äskeisellä Kuuban-matkallaan Che Guevaran elämäkertaa.

Via Cruciksen haasteena on se, että se on katuteatteria suuressa mittakaavassa isoine kuoroineen. Siksi kohtausten on oltava pelkistettyjä.

– Koreografian ja tekniikan sujuminen on tärkeää, joten harjoittelemme esitystä näinä päivinä tiiviisti sekä ulko- että sisätiloissa. Sää tietenkin on yksi tekijä. On mietittävä tarkkaan, mitä silloin pukee ylleen.

 

”Jeesuksen toiminnassa viehättää hänen vallankumouksellisuutensa, kuten se, miten hän kaatoi temppelin rahanvaihtajien pöydät.”

 

Politiikassa aiemmin aktiivisesti toiminut Kristiina Halkola seuraa nykyään asioita tavallisen kansalaisen silmin. Hän on huolestunut maailmantilanteesta, joka tuntuu entistä kaoottisemmalta.

Putinilla samoin kuin Euroopan johtajilla on kova uho päällä. Raamatussa taas Jeesus lausui Pietarin uhotessa tunnetut sanansa, että joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu.

– Ikävä kyllä myös uskontoja on levitetty aikojen alusta lähtien miekan avulla. Tällä hetkellä sitä tapahtuu arabimaissa.

Halkolaa masentaa se, miten nykyään kaikessa vannotaan markkinatalouden nimiin. Ihmiset tuntuvat olevan markkinoita varten, vaikka järjestyksen pitäisi olla toisin päin.

– Jeesuksen toiminnassa viehättää hänen vallankumouksellisuutensa, kuten se, miten hän kaatoi temppelin rahanvaihtajien pöydät.

Tänä keväänä Halkola teki uuden aluevaltauksen MTV3:n Mummomafia-sarjassa. Hän yritti ratkoa tosi-tv-sarjassa nuorten aikuisten ja perheiden ongelmia kahden muun viisaan ja elämää kokeneen naisen, ylipormestari Eva-Riitta Siitosen ja meikkitaiteilija Raili Hulkkosen, kanssa.

Halkola piti Mummomafian tekemisestä, mutta vielä ei ole tiedossa, tuleeko sille jatkoa.

– Uskon, että pystyimme vaikuttamaan oikeasti näiden ihmisten elämään. On eri asia, kun joku muu kuin oma äiti sanoo aikuiselle nuorelle, että mene töihin ja lakkaa haaveilemasta poptähteydestä. Toki ihmisen pitää haaveilla, mutta höyhenille ei saa heittäytyä leijumaan.

Pääsiäisvaellus Via Crucis esitetään 20. kerran pitkäperjantaina 3.4. Helsingin ydinkeskustassa. Esitys alkaa kello 21.30 Kaisaniemen puistossa. Kärsimystien reitti kulkee Suomen pankin kautta Tuomiokirkolle.

Veli-Pekka Hännisen uusi tulkinta Sivustakatsojan pääsiäinen käsittelee ihmisen kyvyttömyyttä kohdata kärsimystä. Teoksen ohjaa Ville Saukkonen.

Jeesuksen roolissa nähdään suomalais-kenialainen näyttelijä Matti Leino. Mukana on nimekkäitä taiteilijoita ja teatteriammattilaisia, kuten Jorma Uotinen, Oskari Katajisto, Juha-Pekka Mikkola ja Sami Saikkonen.

Heikki Sarmanto on säveltänyt teokseen uuden version Hoosiannasta, josta kuullaan Essi Wuorelan ja Helsingin filharmonisen kuoron tulkinnat.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.