null Kristityt pysyttelevät erossa konfliktista

Haavoittuva vähemmistö. Luostarin johtaja sisar Verona esittelee tykkitulen aiheuttamia tuhoja Damaskoksen pohjoispuolella sijaitsevassa luostarissa. Pienenä vähemmistönä kristittyjen pelkäävät, että he jäävät taistelevien osapuolten ristituleen.

Haavoittuva vähemmistö. Luostarin johtaja sisar Verona esittelee tykkitulen aiheuttamia tuhoja Damaskoksen pohjoispuolella sijaitsevassa luostarissa. Pienenä vähemmistönä kristittyjen pelkäävät, että he jäävät taistelevien osapuolten ristituleen.

Kristityt pysyttelevät erossa konfliktista

Syyria oli kristityille Libanonin jälkeen paras maa asua Lähi-idän arabimaista. Tilanne voi kuitenkin muuttua huonompaan suuntaan.

Teksti Päivi Arvonen
Kuva Bassem Tellawi / AP/Lehtikuva
Kristittyjen asema uskonnollisena vähemmistönä muodostunee sisällissodan jälkeisessä Syyriassa aiempaa hankalammaksi.

– Syyrialaiskristityt kuuluivat etenkin kaupungeissa eliittiin ja kauppiasluokkaan. Kirkonkellot saivat soida vapaasti, kertoo professori Hannu Juusola .

Juusola eli ja työskenteli Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa vuosina 2008–2010 kristittyjen keskellä vanhan kaupungin kristityissä kortteleissa, joissa hänen johtamansa Suomen Lähi-idän instituutti sijaitsee.

– Lähtiessäni Damaskoksesta tammikuussa 2011 kukaan ei osannut arvata, että arabimaiden kansannousuaalto koskettaisi vakavasti myös Syyriaa, Helsingin yliopiston seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Hannu Juusola kertoo.

Sisällissodaksi muuttunut konflikti on saanut jopa 700 00 syyrialaista jättämään kotimaansa. Maan sisäisiä pakolaisia on reilut kaksi miljoonaa. YK:n mukaan ainakin 60 000 ihmistä on kuollut ja kadoksissa olevia on
75 000, pidätettyjä 250 000.

– Kristityt eivät ole yliedustettuina pakolaisissa. Kuten kaikissa konflikteissa, ne lähtevät, joilla on varaa lähteä. Armenialaiskristittyjen on kaksoiskansalaisuuden vuoksi suhteellisen helppoa lähteä Armeniaan. Luvut pakolaisten määristä vaihtelevat paljon. Tiedämme hyvin vähän siitä, mitä Syyriassa todella tapahtuu, Hannu Juusola sanoo.

Syyrialaiskristityt ovat perinteisesti asuneet omilla asuinalueillaan ja eteläistä Syyriaa lukuun ottamatta pyrkineet pitämään omat alueensa konfliktin ulkopuolella.

– Kristittyjen keskuudessa on keskimääräistä enemmän presidentti Bashar Al Assadin hallintoa tukevia, koska Syyrian hallinnon paras piirre on ollut vähemmistöjen, myös kristityn vähemmistön, oikeuksien kunnioittaminen.

Vähemmistöjen suhteellisen hyvä asema on Syyriassa ollut seurausta siitä, että maan hallinto on islamin shiia-peräisten alaviittien käsissä.

– Kristittyjä työskentelee yhä edelleen Syyrian hallinnon ja turvallisuuskoneiston sekä armeijan palveluksessa. Assadin hallitsijasuvun lakimiehet ovat perinteisesti olleet kristittyjä.

Syyrian konfliktissa vastakkain ovatkin kristittyjen tai muslimien sijaan islamin shiia- ja sunnisuuntaukset.

– Syyrian konflikti on selkeästi islamisoitunut, koska maahan on tullut islamistitaistelijoita. Syyria pyysi apua lännestä ja kun sitä ei tullut, apua otettiin vastaan sieltä mistä saatiin eli islamisteilta, Hannu Juusola selventää.

Juusola ei monien muiden asiantuntijoiden tavoin usko Syyrian tilanteen ratkeavan nopeasti.

– Tuhot kasvavat koko ajan. Presidentti Assad ja hänen lähipiirinsä pitäisi saada nurin, mutta silti sisällissodille tyypillinen koston kierre hankaloittaa Syyrian henkistä ja fyysistä jälleenrakentamista.

Syyrian kristittyjen tilanne ei näytä valoisalta.

– Pelkään, että uusi Syyria tulee olemaan selkeämmin sunnivaltio, jossa vähemmistöjen asema muodostuu aiempaa uhatummaksi, Hannu Juusola pohtii.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Syyrialaisvankilassa on hirtetty jopa 13 000 ihmistä

Ajankohtaista

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportti paljastaa Bashar al-Assadin hallituksen hirmuteot.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.