null Syyrialaisvankilassa on hirtetty jopa 13 000 ihmistä

Syyrialaisia siviilejä kävelemässä Aleppon raunioilla.

Syyrialaisia siviilejä kävelemässä Aleppon raunioilla.

Ajankohtaista

Syyrialaisvankilassa on hirtetty jopa 13 000 ihmistä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportti paljastaa Bashar al-Assadin hallituksen hirmuteot.

Amnestyn tiistaina 7.2. julkistama raportti paljastaa joukkoteloitusten sarjan Syyrian hallituksen Saydnayan vankilassa. Ihmisoikeusjärjestön laajaan tutkimusaineistoon perustuva raportti kertoo, että vankilassa on viidessä vuodessa hirtetty 5000–13000 ihmistä.

Järjestön mukaan Syyrian hallituksen hyväksymät toimet ovat sotarikoksia ja rikos ihmisyyttä vastaan. Vuosien 2011–2015 aikana vankilassa on viikoittain hirtetty jopa 50 ihmistä kerralla. Toiminta jatkuu todennäköisesti edelleen, arvioi Amnesty – ainakin ihmisiä katoaa lisää jatkuvasti.

Amnestyn mukaan Saydnayan ja muiden pidätyskeskusten olosuhteet ovat sellaiset, että tavoitteena on ihmisten tuhoaminen.

"Saydnaya on elämän loppu – ihmisyyden loppu", kuvaa vankilan olosuhteita sen entinen vartija Amnestyn raportissa. Saydnayassa laittomia teloituksia on tehty usein keskellä yötä ja ruumiit kuopattu salaa joukkohautoihin. Niistä raportissa on ilmakuvia.

Omaisille ei ole kerrottu vankien kohtaloista, he ovat vain kadonneet. Laittomien teloitusten lisäksi vankeja on menehtynyt kidutuksen sekä ruuan, veden ja lääkkeiden puutteeseen. Yksikään Saydnayassa hirtettäväksi tuomittu vanki ei ole saanut asianmukaista oikeudenkäyntiä, vain 1–3 minuuttia kestävän kuulemisen sotilastuomioistuimessa. Tuomiot perustuvat tunnustuksiin, joita on saatu kiduttamalla.

Amnestyn mukaan Syyrian hallitus on käyttänyt kidutusta ja katoamisia toisinajattelijoiden hiljentämiseen jo vuosikymmeniä. Jo 1987 Amnesty raportoi systemaattista kidutusta 35 vankilassa. Syyrian julman sisällissodan aikana olot ovat vain pahentuneet. Amnestyn mukaan Saydnayan ja muiden pidätyskeskusten olosuhteet ovat sellaiset, että tavoitteena on ihmisten tuhoaminen.

Monet vangeista ovat kertoneet joutuneensa raiskatuiksi tai itse pakotetuksi raiskaamaan muita. Vankilassa on käytössä oma sääntöjärjestelmä. Vangit eivät saa pitää minkäänlaista ääntä, eivät puhua tai edes kuiskata. Pelkästä vartijoiden katsomisesta voidaan rangaista kuolemalla.

Ennen teloitusta vangit kootaan yhteen ja heille kerrotaan, että heidät siirretään siviilivankilaan. Todellisuudessa heidät viedään kellariin, jossa heitä hakataan. Sitten heidät siirretään rakennuksesta toiseen ja teloitetaan yöllä. Ruumiit viedään kuorma-autolla sairaalaan rekisteröitäväksi ja sen jälkeen haudattavaksi joukkohautaan. Toiminta on järjestetty niin, että eri vaiheissa mukana olevat vartijat eivät välttämättä tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Raportin löydökset perustuvat kattavaan aineistoon, tutkimustietoon jota on kerätty joulukuusta 2015 joulukuuhun 2016. Tutkimukseen on haastateltu 84 silminnäkijää. Tässä joukossa on vankilan vartijoita ja virkailijoita, tuomareita, lakimiehiä sekä syyrialaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita.

Amnestyn mukaan toiminta on hyväksytty hallinnon korkeimmalla tasolla ja tavoitteena on kitkeä vastarinta. Suurin osa uhreista on siviilejä. Amnesty vaatii, että Syyrian viranomaiset lopettavat laittomuudet ja että YK aloittaa asiasta tutkimuksen. Järjestö vaatii al-Assasin hallintoa tukevia Irania ja Venäjää tuomitsemaan teloitukset ja tekemään voitavansa toiminnan lopettamiseksi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suomalaisjärjestöt: Kansainvälinen yhteisö jättänyt paikalliset toimijat syrjään Syyriassa

Ajankohtaista

Seitsemän avustusjärjestöä pani alulle kannanoton, jonka on allekirjoittanut jo 28 järjestöä.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.