null Kristus-patsas kirvoittaa mustaa huumoria olympiakaupungin kaduilla

Kuva: Wikimedia Commons

Kuva: Wikimedia Commons

Kristus-patsas kirvoittaa mustaa huumoria olympiakaupungin kaduilla

Rio de Janeiro tunnetaan Kristus-patsaasta, mutta myös rikollisuudesta, huumeista ja poliisiväkivallasta.

Brasiliassa Rio de Janeirossa kohoaa patsas, josta kaupunki tunnetaan. Lukuisiin postikortteihin ikuistettu Kristus-patsas muistuttaa ristillä lepäävää Jeesusta.

Paikalliset ovat kuitenkin keksineet asennolle myös muita merkityksiä. Yksi suosituimmista vitseistä Rion kaduilla on: ”Miksi Kristus-patsas seisoo kädet levällään? Hän on lentoemäntä, joka ohjaa kaupungin hätäuloskäynneille.”

Kaupungissa on välillä yltynyt meno niin villiksi, että hätäuloskäynneille olisi tarvetta. Patsaan siunannut arkkipiispa toivoi, että patsas vapauttaisi maan synneistään. Toisin kuitenkin kävi.

Aseelliset yhteenotot yleisiä

Brasilia on merkittävä huumeiden kauttakulkumaa. Esimerkiksi Riossa on lukuisia faveloita eli slummeja, joissa valtaa pitävät huume- ja rikollisjengit.

Huumejengit ovat ottaneet ajoittain yhteen toisten jengien ja poliisien kanssa. Yhteenotoissa käytetään aseita, eikä useinkaan vältytä kuolemilta.

Suomen Brasilian suurlähetystö kehottaakin välttämään slummeja ja pitämään huolta matkatavaroista lentokentällä. Tavaroiden joukkoon voidaan yrittää lisätä huumeita.

Yleisiä ovat myös aseelliset ryöstöt ja taskuvarkaudet. Toinen suosittu vitsi Kristus-patsaasta kuuluukin: ”Miksi Kristus-patsas seisoo kädet levällään? Hän on tullut juuri ryöstetyksi.”

Kuva: Thinkstockphoto

Rasismisyytöksiä poliiseille

Brasilia kiristää turvatoimiaan olympialaisten alla. Kaduilla partioi kilpailujen aikana yli 80 000 sotilasta ja poliisia.

Maan poliisivoimilla on kuitenkin hyvin kyseenalainen maine. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan pelkästään Riossa kuoli viime vuonna 307 ihmistä poliisiväkivallan seurauksena.

Ertiyisesti poliisioperaatioissa kuolleiden määrä lisääntyi jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen aikana vuonna 2014. Silloin Rio de Janeiron osavaltiossa kuoli jopa 40 prosenttia enemmän edelliseen vuoteen verrattuna.

Kolme neljäsosaa poliisien tappamista oli viime vuonna mustia miehiä. Yli puolet Rion poliiseista on myös mustia ja monet heistä ovat kasvaneet faveloissa. Se ei kuitenkaan Human Rights Watchin raportin mukaan estä poliiseja näkemästä mustia miehiä uhkana.

Turistit avosylin vastaan

Kristus-patsaan juurella kiertävät turistit ovat kuitenkin maan valopilkku. Maailman matkailujärjestön mukaan viime vuonna Brasiliassa vieraili yli 6,3 miljoonaa turistia.

Summa tekee maasta Etelä-Amerikan suosituimman matkailumaan. Vielä 2010-luvun alussa Argentiina oli matkailussa maanosan ykkönen.

Myös suomalaiset ovat löytäneet tiensä Brasiliaan. Viime vuonna maassa vieraili liki 12 000 suomalaista.

Kristus-patsaan levitetyt kädet voi nähdä myös vieraanvaraisuutena. Patsas ottaa avosylin kaikki matkailijat vastaan kaupunkiin.

Kristus on ruotsalaista alkuperää

Vuonna 1922 Brasilia juhli 100-vuotisjuhlaa Portugalista itsenäistymisen kunniaksi. Merkkipäivän juhlistamiseksi haluttiin pystyttää monumentti ja alusta alkaen oli selvää, että sen aiheena olisi Kristus.

Patsas kustansi 250 000 dollaria ja sen lahjoittivat maan katolilaiset. 36 metriä korkean patsaan rakennustyöt kestivät lähes kymmenen vuotta.

Kristuksen sisus on tehty teräksellä vahvistetusta betonista. Ulkokuoren vuolukivi on puolestaan peräisin Skånesta Ruotsista.

Patsas paljastettiin yleisölle 12.10.1931. Sateesta huolimatta paikalla oli yli 250 000 pyhiinvaeltajaa ja lähes kaikki miljoonakaupungin asukkaat.

Vuosien varrella katolilaiset huolestuivat siitä, että patsas toimii pelkkänä turistinähtävyytenä. Siksi patsaan juurelle rakennettiin kappeli, joka vihittiin käyttöön vuonna 2006.

Jutun lähteinä on käytetty myös:

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi