”Jumalaa ei ole”, töhrittiin kirkon oveen – Chilen mielenosoittajat hyökkäsivät myös katolista kirkkoa vastaan
Naamioitu mielenosoittaja kantoi kirkosta ottamaansa Jeesuksen patsasta Santiagossa viime viikon perjantaina.

Useita kirkkoja on ryöstetty ja turmeltu. Mielenosoitukset ovat jatkuneet kuukauden.

Suuret mielenosoitukset ovat repineet Chileä kuukauden ajan. Mielenosoitukset alkoivat metrolippujen hinnankorotuksesta, mutta niiden taustalla on laajempi pettymys. Mielenosoittajat vaativat muun muassa parannuksia koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

The Washington Postin mukaan Chile on Etelä-Amerikan rikkaimpia mutta sosisaalisesti epätasa-arvoisimpia maita.

Pääasiassa rauhanomaiset mielenosoitukset ovat muuttuneet paikoin väkivaltaisiksi. Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja vesitykkejä, ja mielenosoittajat ovat heitelleen poliisia kivillä ja pudottaneet poliisin dronen lasereilla.

Punaisen ristin mukaan parikymmentä mielenosoittajaa on kuollut ja noin 2 500 loukkaantunut.

Mielenosoittajat polttavat La Asuncionin kirkosta vietyä irtaimistoa.

Myös katolinen kirkko on saanut vihasta osansa. Viime viikon perjantaina mielenosoittajat tunkeutuivat La Asuncionin kirkkoon pääkaupunki Santiagossa. He kantoivat kirkosta ulos penkkejä, patsaita ja uskonnollisia kuvia ja sytyttivät ne tuleen.

Uutistoimisto Catholic News Agency luettelee La Asuncionin lisäksi neljä kirkkoa, joihin mielenosoittajat ovat sittemmin hyökänneet. Kaikki kirkot eivät ole Santiagossa.

Katoliseen kirkkoon erikoistunut toimittaja Ines San Martin jakoi Twitterissä kuvia tärvellyistä kirkoista. Eräässä kuvassa näkyy kirkon ovi, johon on kirjoitettu ”Jumalaa ei ole” ja ”pedofiilit”. Keskellä ovea on väärinpäin oleva risti ja ”666”.

San Martin on jakanut myös videon, jossa santiagolainen Vera Cruzin kirkko palaa.

Yli puolet chileläisistä kuuluu katoliseen kirkkoon, mutta kirkon sisältä paljastuneet lasten seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset ovat herättäneet monissa vihaa.

Chilen katoliset piispat ovat julkaisseet kannanoton, joissa he tuomitsevat kirkkoihin kohdistuneet hyökkäykset. ”Ihmiset eivät ole väsyneitä ainoastaan epäoikeudenmukaisuuteen, vaan myös väkivaltaan”, piispat kirjoittivat.