null Kuinka espoolainen olet, Merva Mikkola?

Merva Mikkolan koti entisellä Ali-Sökön maatilalla on osa Espoon arvokasta kylämaisemaa. Kuva: Jukka Granstrom

Merva Mikkolan koti entisellä Ali-Sökön maatilalla on osa Espoon arvokasta kylämaisemaa. Kuva: Jukka Granstrom

Hyvä elämä

Kuinka espoolainen olet, Merva Mikkola?

Merva Mikkola asuu keskellä Espoon historiaa: entisellä Ali-Sökön maatilalla Soukassa. Lapsuuden maisemat ovat muuttuneet rajusti vuosikymmenten aikana.

90 % espoolainen

Olen syntyperäinen soukkalainen. Asun entisellä Ali-Sökön maatilalla, joka on ollut perheellämme 1934 alkaen. Tila on alkuperäiseltä nimeltään Sökö Nedergård. Talon vanhin osa on rakennettu 1700-luvulla. Maakunnallisesti tätä laaksoa pidetään arvokkaana kylämaisemana. Säilyneitä on enää harvassa.

Lapsuuteni teistä ja poluista on vielä jäljellä osa kirkkotietä ja 400 vuotta vanhaa polkua. Kylät ovat sekä Espoon historiaa että tätä päivää; kaava tai postinumero eivät tuo espoolaista identiteettiä. Historia on pysyvää ja sitä tulee vaalia. Finnoontieltä avautuvat Söderskogin tilan pellot, Espoonjoen ympäristön maalaismaisema ja Lasilaakso ovat minulle tärkeitä paikkoja.

10 % helsinkiläinen

Minut lähetettiin kuusivuotiaana suomenkieliseen kouluun Helsinkiin, kun taas sisarukseni aloittivat ruotsinkielisissä kouluissa. Asuimme viikot Helsingissä ja viikonlopuiksi palasimme Soukkaan. Rakastan keskustan merenrantoja, kauppatoria sekä Tuomiokirkon ympäristöä, jossa tyttökouluni sijaitsi. Karkasin koulusta Espalle viitenä talvena katsomaan vanhempien sisarusteni penkkariajeluja, kun rehtori ei antanut lupaa. Minulle Espoo ja Helsinki ovat yksi kokonaisuus ilman kaupunkirajoja.

Jaa tämä artikkeli: