null Kuka sieppasi kardinaalit?

Symbologian professori Robert Langdon (Tom Hanks) löytää Roomasta muinaisen Valaistuksen polun.

Symbologian professori Robert Langdon (Tom Hanks) löytää Roomasta muinaisen Valaistuksen polun.

Kuka sieppasi kardinaalit?

Ei liene yllätys Dan Brownin Enkelit ja Demonit -kirjan lukijoille, että elokuvana kirjasta tulee toimintajännäri.

Tapahtumat tiivistyvät vuorokauteen, mutta aikaa jää myös kiinnostaviin pohdintoihin: Onko uskonnolla sanottavaa modernissa maailmassa? Onko kaikki tieteessä mahdollinen myös eettisesti kestävää? Syntyykö pelolla ja kauhulla uskoa?

Muun muassa näitä kysymyksiä Brownin kirja käsittelee. Henkilöhahmot ovat yhtä kapeita kuin Da Vinci -koodissakin. Toiminnallisen puolen kirjaan luo Cernistä (Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus) varastetun räjähdysherkän antimaterian etsintä ja yritys löytää ajoissa palkkamurhaajan sieppaamat kardinaalit.

On kardinaalikollegion alkamispäivä, ja eräs Cernin tiedemies on murhattu. Hänen rintaansa on poltettu kuolleeksi luullun Illuminati-järjestön tunnus. Apuun kutsutaan Harvardin uskonnollisen symbologian professori Robert Langdon (Tom Hanks) ja antimaterian tunteva tohtori Vittoria Vetra (Ayelet Zurer).

Enkelit ja demonit -kirjan pohdinnat ovat käsikirjoituksessa (David Koepp ja Akiva Goldsman) kaventuneet, mutta kyllä niiden kaiku kuuluu yhä. Kirkkovaltio katakombeineen ja arkistoineen on kiehtova paikka. Paavin valintaan liittyy paljon kiinnostavia tapoja ja symboliikkaa, eikä ole yhdentekevää, kuka maailman miljardia katolista johtaa.

Ron Howardin ohjaamassa elokuvassa etsitään Roomassa Valaistuksen polkua, jonka merkkien perusteella tiedemiehet osasivat Galileo Galilein aikana salaiseen kohtaamispaikkaansa. Kirkon torjuttua Galilein löydöt niistä piti keskustella salaa. Illuminati-salaseura oli Brownin mukaan alun perin näiden valistuneiden keskustelukerho.

Brown pyörittää mukavasti teorioita salaseurasta salaseuran sisällä ja liittää vanhat symbolit ja veistokset Valaistuksen polun tunnuksiksi. Monet turistit ovat kulkeneet Roomassa juuri näiden symbolien ja kirjassa annettujen vihjeiden mukaan:

Maa Santin haudan, kuilu demonin, ja Roomaa ristiin elementteihin. Niin alkaa pyhä koitos, valon tie, sen päähän enkeleiden neuvo vie.

Pantheon, Santa Maria del Popolo, Santa Maria della Vittoria, Piazza Navona, Fontana di Trevi, Piazza Barberini, Pietarin kirkon aukio reliefeineen ja Castello Sant’Angelo – kyllä ne kaikki ovat siellä – ihan oikeasti.

Elokuvaan juonta on karsittu. Kirjansa hyvin lukenutta kiukuttaa välillä, mutta eihän 140 minuuttiin saa kaikkea. Plussaa tulee siitä, että näyttelijät puhuvat joko roolihahmonsa kieltä tai englantia aidosti murtaen.

Pietarin kirkon kuvauksiin ei saatu lupaa. Vatikaani otti aikoinaan Da Vinci -koodin kovin raskaasti.

Kun paavi on kuollut eikä uutta ole vielä valittu, valtaa käyttää hänen kamariherransa. Camerlengo Patrick McKennaa esittää elokuvassa Ewan McGregor. Sympaattisen nuoren papin intohimojen syyt ja uhrautuvuus tulee elokuvassa hiukan puun takaa; kirja syventää miestä enemmän.

”Kirkko ei ole tämän maailman ainoa valaistuksen lähde. Me kaikki etsimme Jumalaa, kuka milläkin tavalla. Mitä te oikein pelkäätte? Sitäkö, että Jumala ilmestyy jossakin muualla kuin näiden muurien sisällä”, Vittoria Vetra tiukkaa camerlengolta.

Ei ihan turha kysymys pohdittavaksi.


Enkelit ja demonit. Ohjaus Ron Howard. Ensi-ilta 13.5.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirjamessujen tähtivieras Dan Brown kysyy, katoaako Jumala tieteen edistyessä

Hyvä elämä

Menestyskirjailija Dan Brown arvioi, että Yhdysvalloissa kirkot ja tiede ovat sodassa keskenään.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.