null Kuka uskalsi ruoskia Vapahtajaa?

Kuka uskalsi ruoskia Vapahtajaa?

Hämeenkylässä käydään maanantaina 6. huhtikuuta läpi pääsiäisen tapahtumia kirkon taideteosten avulla. Taidemaalari Silja Rantasen ja kuvanveistäjä Martti Aihan teosten merkityksiin johdattelee Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan tiedottajan tehtävistä vähän aikaa sitten eläkkeelle jäänyt Rea Anner. Hän tahtoo tuoda esiin pääsiäisen tapahtumien taakse jääneitä ihmisiä.

Hämeenkylän kirkon pääsiäisvaellusta ei kuljeta kävellen vaan ihmisten mielissä — taideteoksia katsellen ja Annerin kertomia tarinoita kuunnellen. Taidevaelluksen otsikko "Kuka uskalsi ruoskia Vapahtajaa?" tulee Silja Rantasen teoksesta Ruoskiminen.

— Kysymys "kuka uskalsi ruoskia" on tietysti vähän provosoiva, sillä eihän ruoskija tiennyt, ketä hän ruoski, Anner sanoo.

Ruoskijalla, orjantappurakruunun tekijällä, roomalaisilla sotilailla ja Jeesuksen ristiä kantaneella Simonilla on kaikilla osuutensa pääsiäisen tapahtumissa, mutta emme tiedä heistä paljoakaan.

— Emme tiedä, kuka ruoskija oli, mutta voimme kuvitella. Hän saattoi itsekin olla ihminen, jota on lyöty. Voi olla, että hänen elämässään tapahtui jotakin, kun hän katsoi kärsivää Jeesusta silmiin, Anner pohtii.

Rea Anner on tehnyt myös 13-osaisen radiosarjan, joka pohjautuu Hämeenkylän kirkon taideteoksiin. Tehtävä oli haastava, sillä radiokuuntelijat pystyi viemään teosten ääreen vain sanallisin keinoin. Radiosarjasta lähti idea vaellukseen, jossa kuulijat voivat samalla myös nähdä taideteokset.

Hämeenkylän kirkon abstraktit teokset saattavat vaikuttaa vaikeilta, jos ei tunne niiden takana olevia tarinoita. Toisaalta teosten tarkasteleminen voi tuottaa myös ahaa-elämyksiä. Niin kävi myös Rea Annerille, joka ihmetteli, miksi alttarilla olevan Lohdutus-puuveistoksen taakse on pantu teksti, joka ei näy kunnolla.

— Teksti näkyy aivan hyvin, kun polvistuu kirkon alttarille. Merkitys aukeaa, kun sitä joutuu nöyränä etsimään.

Taidevaellus ma 6.4. klo 19. Hämeenkylän kirkossa. Vaelluksen jälkeen iltatee.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.