null Kulttuurimuija: Taiteen ystävä, pidä ääntä!

Puheenvuorot

Kulttuurimuija: Taiteen ystävä, pidä ääntä!

Taideystävyytensä voi osoittaa käyttämättä rahaa, jopa vain haahuilemalla kaupungilla. Näin sinäkin voit olla kulttuurimesenaatti!

Viime viikolla taidekentällä joko nostettiin maljoja tai kuopattiin haaveita. Yksi suurimmista yksityisistä rahoittajista, Koneen Säätiö, julkaisi apurahan saajat ensi kaudelle. Taiteen tekeminen ja sille rahoituksen hankkiminen muistuttaa lottoamista onnistumisprosentissaan, mutta vaatii paljon enemmän ennakkovalmisteluita kuin seitsemän numeron valitseminen.

Koska arvostan moninaista eli niin pientä kuin suurta, perinteistä kuin kokeilevaa sisällään pitävää taide- ja kaupunkikulttuurikenttää, muistuttelin itselleni, mitä minä ja laiha lompakkoni voimme tehdä pitääksemme sen elävänä.

1. Ostaa lippuja ja teoksia.

Itsestäänselvää, mutta ihan muistamisen arvoista. Kuitin loppusummasta viis, jokainen ostettu pääsylippu, kirja tai muu teos on paitsi rahallinen tuki, myös henkinen kannustin taiteen tekijöille: joku näki, kuuli, koki työni ja taiteeni. Se kannustaa jatkamaan JA auttaa hankkimaan pitkäkestoisempaa rahoitusta.

2. Puhua ja peukuttaa (= pitää ääntä).

Taideystävyytensä voi osoittaa myös käyttämättä rahaa. Paitsi että kaupungit ovat täynnä ilmaisia kulttuuririentoja, myös taiteesta puhuminen on toimiva tapa osoittaa, että taiteella on väliä. Ja nyt en tarkoita taidepoliittista keskustelua siitä, millaista taidetta pitäisi tai ei pitäisi tukea, saako kaupungin maille rakentaa kaupallisen museon tai kuinka monta performanssiteosta saataisiin tehtyä yhden oopperan hinnalla.

Tarkoitan nähdyistä esityksistä puhumista, hyvien biisien jakamista, sitä miten sydämeen joku elokuva kävi tai kuinka paljon jokin hehkutettu kirja itseä ärsytti. Omien kokemusten ja mieltymysten jakamista.

Ja mitenkö tämä muuttuu taiteen tueksi? Kun yksi suosittelee, joku toinen innostuu. Lumipalloefekti, tiedättehän.

Mene, koe, vaikuta – helposti ja halvalla:

1. Galleriakierros
Gallerioiden kiertäminen on ilmaista ja ihan parasta kaupunkihaahuilua ylipäänsä! Muista jättää puumerkkisi näyttelykirjaan.

2. Kirjastokortti
Vanha kunnon kirjastokortti, sivistyksemme luottorajaton Visa!

3. Mesenaati.me
Jos haluat taidemesenaatiksi ilman lottovoittoa, niin kurkkaa yhteisörahoituspalvelu mesenaatti.me:stä, minkälaiset hienot hankkeet kaipaavat nyt rahoittajia. Pienellä ennakkosummalla saatat mahdollistaa jonkun unelman.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kulttuurimuija: Paperihaavoja ja hattaraa – eräs selviytymistarina tapahtumaähkystä

Puheenvuorot Ajankohtaista

Kulttuuritarjontaa on niin paljon, että jostain jää paitsi joka tapauksessa. Onneksi on vasta tammikuu.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.