null Kummeja voi lisätä

Kummeja voi lisätä

Vantaan Laurin lukija kyseli 12.3. ilmestyneessä lehdessä, kuinka tulee toimia, jos haluaa lisätä lapselle kummin. Kummin lisääminen on ollut mahdollista vuoden 2006 alusta.

Lapselle voidaan lisätä kasteen jälkeen enintään kaksi uutta kummia, jos alkuperäisten kummien tehtävä ei jostakin syystä toteudu. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi kummin muuttaminen maasta, eroaminen kirkosta, kuolema tai se että kummit eivät pidä lapseen mitään yhteyttä.

Päätöksen kummin lisäämisestä tekee lapsen seurakunnan kirkkoherra lapsen huoltajan esityksestä. Jos lapsi on yli 12-vuotias, häntä tulee kuulla asiassa.

Kummina ei voi toimia kirkkoon kuulumaton, mutta kylläkin esimerkiksi ortodoksi tai katolilainen. He kuuluvat oman kirkkomme kasteen hyväksyviin kristillisiin kirkkoihin.

Lisäksi on iso joukko Porvoon yhteisön jäsenkirkkoja, joihin kuuluvat konfirmoidut jäsenet voivat toimia kummeina evankelisluterilaisessa kirkossa. Porvoon yhteisöön kuuluvat Suomen, Ruotsin, Norjan, Islannin, Viron ja Liettuan luterilaiset kirkot, Englannin, Irlannin ja Walesin anglikaaniset kirkot sekä Skotlannin episkopaalinen kirkko, Espanjan episkopaalis-reformoitu kirkko ja Lusitanian kirkko Portugalista.

Vaikka kummi ei hoitaisi tehtäväänsä, kummiutta ei silti oteta pois. Tämän estää laki.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.