Kummit tukevat Mauritanian köyhiä perheitä
Tyttöjä El Minan korttelin koulussa. Kummituella pyritään edistämään erityisesti tyttöjen koulutusta.

Tyttöjä El Minan korttelin koulussa. Kummituella pyritään edistämään erityisesti tyttöjen koulutusta.

Kummit tukevat Mauritanian köyhiä perheitä

Suomalaiset kummit kustantavat yli 300 koululaisen opiskelukulut neljässä koulussa, jotka sijaitsevat Mauritanian pääkaupungin Nouakchotin köyhälistökortteleissa.

Sebkhan korttelin koulussa numero 11 on 85 kummioppilasta. Kummiohjelmaan sisältyy kummioppilaiden kuukausiavustukset, tukiopetus sekä koulumateriaalien jako oppilaille ja opettajille opetuksen tueksi. Lisäksi siihen kuuluu vierailut kummioppilaiden kodeissa ja säännölliset lääkärintarkastukset.

Lääkärintarkastuksella on suuri merkitys lasten koulumenestymiselle, sillä se ennaltaehkäisee monia sairauksia. Terveydenhoitoon kuuluu myös säännöllisin väliajoin annettava matokuuri. Afrikassa ripulia ja anemiaa ja niiden myötä väsymystä ja heikkoutta aiheuttavat loiset ovat yleisiä. Tuulen tuivertama hiekkapölykin levittää matoja, joten hyvä perushygieniakaan ei ole täydellinen suoja niiltä.

Yksi kummioppilaista on 13-vuotias Fatou Aïdara. Hän sairastaa vaikeaa lihasrappeumasairautta. Kummituen avulla hän voi käydä koulua, sillä tukirahalla on mahdollista järjestää autokyyti koululle.

Fatou huomasi ensi oireet sairaudestaan alakouluikäisenä, kun hänellä alkoi olla tasapainohäiriöitä kävellessä. Nyt hän joutuu jo käyttämään pyörätuolia. Koulu sujuu häneltä hyvin, vaikka kulkeminen autokyydillä onkin välillä vaivalloista.

Kadiata Amadou Diallo on kuuromykkä. Hänellä on useita lapsia, joista kummioppilastukea saava Penda on mykkä, mutta kuuleva. Pihapiiri, jossa perhe asuu, on yksinkertainen ja karu. Pihan perällä on pieni huone, jossa perhe yöpyy. Pihalla, jossa ei ole vesijohtoa eikä viemäröintiä, pestään pyykki, laitetaan ruokaa ja vietetään aikaa. Likavesi heitetään kadulle.

El Minan korttelin koulu on saanut kummiohjelman ansiosta toimivan vesipisteen, jossa koululaiset voivat käydä välitunnilla juomassa. Luokkahuoneiden ikkunoita ja ovia on korjattu sekä pulpetteja uusittu. Koulun pää- ja sivuportit on myös kunnostettu.

Bakar d’Arafatin koulu sijaitsee myös laitakaupungilla. Koulun pihapiiriin on rakennettu vessat. Ne luovat turvallisuutta erityisesti tyttöjen koulunkäyntiin. Tyttöluokan opettaja kertoo, että ennen kummiohjelman antamaa tukea tyttöjen keskuudessa oli paljon koulunsa keskeyttäviä. Nyt, kun tytöt saavat tukiopetusta, keskeytyksiä on vähemmän.

Tyttöjä ei Mauritaniassa arvosteta, eikä heidän koulunkäyntiään tueta. Kummiohjelman painopiste onkin tyttöjen koulutuksen tukemisessa. Noin 60 prosenttia kummioppilaista on tyttöjä.

Suomen Lähetysseura etsii uusia kummeja Mauritanian lisäksi erityisesti Kiinaan ja Senegaliin. Kummiksi voi liittyä osoitteessa www.suomenlahetysseura.fi/kummit tai soittamalla 020 7127 201.

 

Teksti ja kuva Teija Laine
Kirjoittaja on Tikkurilan seurakunnan nimikkolähetti. Hän toimii Suomen Lähetysseuran palveluksessa Senegalissa ja Mauritaniassa.

 

 

 

Jaa tämä artikkeli: