null Kun melodia koputtaa oveen

Joulun vuoro. ”Rakastan jouluvaloja ja aitoja tunnelmallisia joululauluja, en ehkä niinkään jenkkiversioita”, Tuuli Okkonen sanoo.

Joulun vuoro. ”Rakastan jouluvaloja ja aitoja tunnelmallisia joululauluja, en ehkä niinkään jenkkiversioita”, Tuuli Okkonen sanoo.

Kun melodia koputtaa oveen

Tuuli Okkonen kuuntelee muusikkona sydäntään. Usein se herättää keskellä yötä.

Tuuli Okkonen säpsähtää hereille kotonaan Espoon Viherlaaksossa ja hapuilee kännykän käteensä. Pelottavan tuntuinen ääni vaatii huomiota. Se ei kuulu asunnossa, vaan hänen mielessään.
Okkosen on ajanut valveille melodia. Hän näppäilee äänitystoiminnon päälle, hyräilee melodian kännykän muistiin ja palaa unten maille.

Seuraavana päivänä Okkonen kuuntelee nauhoituksen. Jos rohkeus riittää, hän lähettää sen säveltäjä- ja sanoittajakollegoilleen. Yhteistyössä melodiasta alkaa kasvaa kokonaisuus.
Joskus kappaleen syntyprosessi on päinvastainen, ja liikkeelle lähdetään Okkosen runosta tai ajatuksista.
Kännykän muistiin tallentuu tunteellisen pop-musiikin aihioita, joissa on tilaa kaipaukselle ja surumielisyydelle.
”Kaikissa lauluissani on kuitenkin toivo, jokin valo tunnelin päässä.”

Uudet ovet avautuivat Okkosen edessä viime keväänä, kun keijumainen artisti lauloi itsensä Voice of Finland -kilpailun finaaliin.
”Menestyminen kilpailussa kasvatti itsetuntoa laulajana ja toi mukanaan upeita yhteistyökumppaneita. Ennen viime kevättä ajatus itsestäni artistina oli lähinnä nolo salainen haave. Onneksi uskalsin lähteä koettelemaan sitä”, Okkonen sanoo.
Haave antoi ensimmäiset merkit jo parivuotiaana tyttönä, kun Okkonen vastasi äidin kysymykseen, mikä hänestä tulee isona. Vastaus oli enteellisen tarkka.
”Teeveestä tuleva täti”, tyttö vastasi. Myöhemmin unelma tarkentui ”laulavaksi näyttelijäksi”.

Lapsuuden perheen kuudesta sisaruksesta kaikki aikuisiksi ehtineet työskentelevät luovilla aloilla. Okkosen tie vei ensin Kokkolaan ammattikorkeakouluun, josta hän valmistui teatteri-ilmaisun ohjaajaksi.
Seuraavat vuodet Okkonen työskenteli Oulussa teatteriohjaajana ja -opettajana ja hankki lisätuloja alakoulun opettajan sijaisuuksilla. Elämän suunnittelu ohjaustöiden tahdittamissa muutaman kuukauden pätkissä kävi voimille.
”Epävarmuus ei sopinut minulle. Halusin duunin, jossa voin itse hallita sitä, milloin olen töissä ja milloin en.”
Vuonna 2009 Okkonen kouluttautui kampaajaksi työn ohella. Kampausten tekeminen oli ollut jo vuosien ajan rakas harrastus, ja monen ystävän ja tuttavan juhla- ja hääkampaukset olivat Okkosen käsialaa.

Tällä hetkellä Okkonen työskentelee Glam! -nimisessä kampaamossa Helsingin Pienellä Roobertinkadulla.
Marraskuussa Okkonen lauloi helsinkiläisessä Viikin kirkossa. Kirkkokonsertissa kuultiin muun muassa viisi kappaletta Okkosen omaa tuotantoa sekä hänen myös The Voice of Finland -ohjelmassa laulamansa Kate Bushin kappale A Man With a Child In His Eyes.
Konsertin alkuun Okkonen valitsi suomalaisen gospelin kantaisän Jaakko Löytyn laulun Kyllä syntinenkin veisata saa.
”Löytyn biisit ovat minulle tosi rakkaita. Niissä on jokin suuri inhimillisyys, nöyrä suhtautuminen elämään, uskoon ja armoon”, Okkonen sanoo.

Okkonen lauloi elämänsä ensimmäiset soolo-osuudet Oulun seurakunnan isostoiminnan osana toimineessa gospelbändissä, joka esiintyi muun muassa Oulugospelissa. Isostoiminta avasi myös yhdessä tekemisen valtavat mahdollisuudet.
Lukioikäisenä Okkonen lauloi erilaisten messujen bändeissä, kuten Afrikkalaisessa gospelmessussa ja Löytyn Wähäwäkisten messussa. Opiskeluvuosina vuorossa oli Kokkolan Tuomasmessu.

Okkonen kokee körttien maanläheisen hengellisyyden itselleen läheisemmäksi kuin karismaatikkojen riehakkaan ylistysmeiningin.
”Armo merkitsee minulle paljon. Yritän tavoitella sitä, että olisin armollinen myös itselleni”, Okkonen sanoo.
Okkonen lisää, että armoa ei voi ansaita. Pohjimmiltaan kyse on luottamisesta siihen, että saa olla hyväksytty omana itsenään.
Luottamus punnitaan myös yön pimeinä tunteina, kun uusi melodia herättää Okkosen. Silloin pitää päästä kauhun yli ja voittaa arvostelun pelko.

Okkonen pyrkii luottamaan ensimmäiseen intuitioon ja antaa melodian tulla kysymättä, onko tämä tarpeeksi hyvä.
”Jos olen rehellinen ja teen juuri niin kuin sydän sanoo, silloin musiikki voi koskettaa myös jotakin toista ihmistä.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.