null Kunniatonta väkivaltaa

Kunniatonta väkivaltaa

Tuhansien maahanmuuttajatyttöjen arkea Suomessa on perheväkivalta tai sillä uhkailu. Tätä perustellaan suvun kunnialla. Viranomaisille ilmiö on tuttu, mutta heillä ei ole riittävästi keinoja puuttua siihen. Asia ei tunnu oikein kuuluvan kenellekään ja esteeksi saattavat tulla jopa salassapitomääräykset.

Helsingin Sanomien sunnuntain ja maanantain uutiset tuovat esille ongelman, jota ei pidä katsoa läpi sormien. Perheväkivaltaa ei voi perustella kulttuurilla eikä uskonnolla. Perheväkivalta on yksinkertaisesti väkivaltaa, ei siinä ole mitään kunniaa, päinvastoin se on kunniatonta ja häpeällistä. Tämä pitää oivaltaa myös tänne muuttaneiden parissa.

Toivottavasti maahanmuuttajien omat järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt alkavat toden teolla puuttua asiaan ja ryhtyvät viranomaisten kanssa aktiiviseen yhteistyöhön sen kitkemiseksi. Nyt Mannerheimin Lastensuojeluliitto on jo vuosien ajan tehnyt työtä, joka kuuluisi viranomaisten hoidettavaksi: yrittänyt selvittää ilmiön laajuutta ja auttaa uhreja.

Vantaan seurakuntien Oikeus elämään -hankkeen työntekijä Mariela Salminen on tehnyt kuusi vuotta töitä maahanmuuttajatyttöjen kanssa. Tänä vuonna hän pitää Vantaan kouluissa tunteja, joissa puhutaan tyttöjen oikeuksista ja avun hakemisesta kunniaväkivaltatilanteissa. Helsingin Sanomien haastattelussa Salminen kertoo, että monien tyttöjen kotikasvatus on niin tiukkaa, etteivät he koulun jälkeen voi osallistua mihinkään. Tyttöjä seurataan ja jo puolen tunnin myöhästyminen kotoa voi johtaa vaikeuksiin. Tällainen kontrolli on ahdistavaa. Usein siihen liittyy väkivaltaa, sillä uhkailua tai sulkeminen pois perhepiiristä, jos tytön katsotaan tuottavan perheelle häpeää. Asiasta kertominen on vaikeaa — kuka haluaisi tulla hylätyksi ja jäädä yksin.

Lastensuojelulaissa on ilmoitusvelvollisuus perheväkivallasta ja sen mukaan pitää toimia. Väärän perinteen muuttamiseksi tarvitaan kuitenkin ennaltaehkäisevää työtä perheiden kanssa ja maahanmuuttajayhteisöjen omaa aktiivisuutta. Uskonnollisten johtajien soisi näyttävän tässä esimerkkiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.