null Kymmenen kohdan lomaresepti perheille

Hyvä elämä

Kymmenen kohdan lomaresepti perheille

Hyvään kesälomaan kannattaa valmistautua. Irrottautukaa ennen lomaa töistä niin, että työasiat eivät kulje lomalle mukaan.

1. Lomatoiveet kuuluviin

Kaikki alkaa suunnittelusta - myös kesäloma. Suunnitelkaa yhteistä lomaanne keskenänne koko perheen voimin. Pitäkää perheen kesken vaikkapa lomasuunnittelukokous, jossa jokainen perheenjäsen saa kertoa omista lomatoiveistaan. Puhukaa siitä, mistä kukin pitää ja mitkä asiat kullekin ovat tärkeitä. Jos lomatoiveet eroavat toisistaan, miettikää, mitä toiveita voisitte toteuttaa yhdessä, mitkä taas vaativat enemmän järjestelyjä. Onko esimerkiksi olemassa lomakohdetta tai -paikkaa, jossa voi tehdä monipuolisesti erilaisia asioita, jotta monenlaisiin toiveisiin voitaisiin vastata?

2. Toive, joka sopii kukkarolle

Ottakaa tavoitteeksi, että kaikki saisivat toteuttaa ainakin yhden toiveen, tosin siis vanhempien määrittelemän budjetin rajoissa. On hyvä, että myös perheen aikuiset tuovat omat toiveensa tässä vaiheessa pöydälle. Omat tarpeet ja toiveet on tärkeää sanoa ääneen, ettei tarvitse enää jälkeenpäin harmitella, että loma ei vastannutkaan sitä, mitä olisi halunnut.

3. Hiertävät solmukohdat auki

Jos kumppanin kanssa tuntuu kivi hiertävän kengässä, kannattaa asiat ottaa puheeksi ennen lomaa ja mahdollisimman rakentavasti. Ratkokaa siis parisuhteen kipukohtia jo ennen loman alkamista. Arvostava ja kunnioittava asenne ja minä-viestit auttavat puhumaan vaikeistakin asioista ilman, että tilanne äityy pahaksi riidaksi ja pahimmassa tapauksessa pilaa loman. Minä-viestit siis tarkoittavat sitä, että kerrot sinua harmittavista tai huolestuttavista asioista omasta näkökulmastasi. Keskity sanoittamaan sitä, miltä sinusta tuntuu, ja vältä toisen syyttelyä.

4. Vanhemmille omaakin aikaa

Lomaa ajatellaan usein perheen yhteisenä aikana. Keskustelkaa, joustakaa ja järjestäkää kuitenkin myös vanhempina toisillenne parisuhdeaikaa lomallanne. Voivatko lapset olla hetkisen isovanhempien, ystävän tai tuttavaperheen kanssa tai vaikkapa muutaman päivän kivalla kesäleirillä? Näin loma voi toimia myös parisuhteen vahvistajana.

5. Parhaille latauspisteille

Pohtikaa myös, miten lataisitte omia akkujanne? – Kalassa vai rannalla? - Mattopyykillä vai riippumatossa? Lomalla kannattaa varata hetki myös itselle tai käydä tapaamassa vaikkapa vanhaa, hyvää ystävää, jota ei ole ehtinyt tavata vähään aikaan.

6. Sopiva sukulaisannos

Mieti ja puhu siitä, mikä on minulle sopiva sukulaisannos. Viikko anopin mökillä vai pikavisiitti mummoloihin? Entä jaksatteko kestitä tuttavia tai sukulaisia mökillänne tai kotonanne ja kuinka kauan vierailun on sopiva kestää? Näistäkin on hyvä keskustella ja asiat kannattaa sopia etukäteen, ennen kuin tulee luvattua sukulaisille ja tuttaville sellaista, mihin kaikki perheenjäsenet eivät olekaan sitoutuneita.

7. Huomioi toinen

Kun järjestätte aikaa läheisimmän ihmisen kanssa, miettikää etukäteen, mistä kumpikin nauttii ja mitä tekisitte yhdessä. Yhteinen souturetki vai illallinen kahdelle.

8. Lapsille jakamatonta aikaa

Huomioikaa välillä erityisesti lapsianne, ja järjestäkää heille perheenä jakamatonta aikaa. Se voi olla jotain niin helppoa kuin vaikkapa kivien heittelyä puroon kuopuksen kanssa tai shoppailupäivä esikoisen kanssa.

9. Ulos suorittamisen kehästä

Lomaan ei kannata ahtaa liikaa toimintaa ja tapahtumia. Lapset nauttivat eniten vanhempiensa kiireettömästä läsnäolosta. On hyvä heittää koko perheellä mobiililaitteet ja tietokoneet hetkeksi sivuun ja keskittyä yhdessäoloon. Vanhempi ei ole henkisesti läsnä lapselleen, jos huomion vie lomallakin mobiililaite ja toisten somepäivitykset. Yhdessä voi pelata vaikkapa pihapelejä, lautapelejä, käydä uimassa, retkeillä ja lueskella kirjoja.

10. Loma osaksi arkea

Tärkein neuvoista on ehkä tämä: siirtäkää loman parhaat palat osaksi arkeanne. Monet sanovat, että osaavat kyllä viettää mukavaa lomaa yhdessä. Siksi pohtikaa loman jälkeen, miten loman hyvät asiat voisivat siirtyä osaksi arkea. Viettäkää perheen kanssa loman muisteluilta, jossa jokainen saa kertoa omat parhaat kokemuksensa ja miettikää yhdessä sovelluksia arkeen. Esimerkiksi voitte alkaa viettää vuorollaan jokaisen perheenjäsenen nimikkoperjantaita lempiruokineen ja -tekemisineen. Tehkää siis arjessakin asioita, joista on nautittu lomalla.


Hyvän loman reseptiä varten neuvoja on antanut Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksen asiantuntija Anja Saloheimo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Onnistuneeseen perhelomaan ei ole yhtä reseptiä – asiantuntija vinkkaa: ”Kaikkea kivaa ei kannata ladata muutamaan kesäkuukauteen”

Hyvä elämä

Perhe voi pitää perhepalaverin, jossa kehitetään ratkaisuvaihtoehtoja yhteiselle kesälomalle.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.