null Onnistuneeseen perhelomaan ei ole yhtä reseptiä – asiantuntija vinkkaa: ”Kaikkea kivaa ei kannata ladata muutamaan kesäkuukauteen”

Tavarat autoon ja yhdessä perhelomalle. Puhumalla ja yhdessä sopien voi syntyä hyvä loma. Kuvitus: Pauli Salmi

Tavarat autoon ja yhdessä perhelomalle. Puhumalla ja yhdessä sopien voi syntyä hyvä loma. Kuvitus: Pauli Salmi

Hyvä elämä

Onnistuneeseen perhelomaan ei ole yhtä reseptiä – asiantuntija vinkkaa: ”Kaikkea kivaa ei kannata ladata muutamaan kesäkuukauteen”

Perhe voi pitää perhepalaverin, jossa kehitetään ratkaisuvaihtoehtoja yhteiselle kesälomalle.

Kuopus haluaa kesälomalla huvipuistoon, esikoinen kavereiden kanssa festareille, äiti aurinkolomalle Kreikkaan ja isä kalastamaan Lappiin. Perheenjäsenten lomatoiveiden yhteen sovittaminen ei aina ole helppoa.

Espoon perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvoja, psykoterapeutti Marko Autio tietää, että yhtä ainoaa reseptiä onnistuneeseen perhelomaan ei ole olemassa, sillä perheet ja niiden tilanteet ovat erilaisia. Vinkeistä voi kuitenkin olla apua.

– Lomaan voi kulminoitua paljon odotuksia ja toiveita, joita perheenjäsenet miettivät itsekseen, Marko Autio sanoo.

Hänen mielestään sujuva vuorovaikutus perheenjäsenten kesken helpottaa kesäsuunnitelmista sopimista, mutta riitoja se ei aina estä. Hektisen arjen rauhoittuessa väsymys ja hiljalleen kasautuneet jännitteet saattavat purkautua lomalla.

– Silloin, kun perheessä on toimiva puheyh­teys ja avoin ilmapiiri, törmäysten riski pienenee. Kun perheenjäsenet kertovat pitkin vuotta toisilleen muun muassa kesään liittyvistä toiveistaan, niistä voidaan keskustella ja niitä voidaan sovittaa yhteen.

Kuuntelemalla ja joustamalla eteenpäin

Marko Autio sanoo, että avoimen vuorovaikutuksen oppiminen on elinikäinen haaste. Toisten kuunteleminen avoimesti ja kunnioittaen sekä se, että joustaa omissa toiveissaan, edistävät keskinäisen yhteyden syntymistä.

Aution mukaan lomanviettopaineita voi helpottaa myös se, että kaikkea kivaa ei keskitetä muutamaan kesäkuukauteen vaan asioita jaetaan pidemmälle ajanjaksolle, jopa muutamalle vuodelle.

Marko Aution oma perhe on pitänyt useita perhepalavereita, jotka liittyvät yhteiseen vapaa-ajan viettoon. Hänen kokemuksensa mukaan yhteinen sopiminen helpottaa lomanviettoa.

Lomaan voi kulminoitua paljon odotuksia ja toiveita.

Perhepalaverissa jokainen saa kertoa omista tarpeistaan, ja sen jälkeen kehitellään yhdessä ratkaisuvaihtoehtoja. Vanhemmat joutuvat usein tasapainoilemaan toiveiden ja todellisuuden välillä asettamalla esimerkiksi taloudellisia reunaehtoja.

Jos lapsi haluaa vaikkapa Muumimaailmaan, vanhemmat voivat selvittää, mikä tarve hänellä on toiveen taustalla.

– Ihan pieni lapsi ei ehkä osaa tarpeitaan eritellä, mutta aikuinen voi jututtaa häntä kesäajatuksista ja kuunnella herkällä korvalla. Vähän isompaa lasta voi jo selkeämmin auttaa pohtimaan tarpeitaan esimerkiksi kysymällä, mitä tämä odottaa lomalta ja mikä siinä on tärkeää.

– Tarpeiden tunnistaminen ei välttämättä ole helppoa aikuisellekaan. Sitä voi harjoitella esimerkiksi pysähtymällä tietoisesti aistimaan omaa oloaan, Autio sanoo.

Perheneuvoja Marko Autio tietää, että perheen yhteisen kesäloman suunnitteleminen ei aina ole helppoa. Yhdessä miettien voi löytyä toimivia ratkaisuja. Kuva: Esko Jämsä

Perheneuvoja Marko Autio tietää, että perheen yhteisen kesäloman suunnitteleminen ei aina ole helppoa. Yhdessä miettien voi löytyä toimivia ratkaisuja. Kuva: Esko Jämsä

Aitoa kuuntelua ja arvostusta

Vanhempien on tärkeää keskustella lapsen kanssa ja kuunnella häntä aidosti. Silloin lapsi kokee, että häntä arvostetaan. Samaa kunnioittavaa asennetta tarvitaan Marko Aution mukaan myös murrosikäisen kanssa, kun vanhemmat voivat esimerkiksi joutua asettamaan rajoja siihen, mitä nuori voi itsenäisesti tehdä tai mihin hän saa mennä.

– Vanhemmuuteen kuuluu rajojen asettaminen. Sen voi tehdä monella tavalla. Nuoren kanssa voi pohtia yhdessä, millaisia tarpeita hänen toiveisiinsa sisältyy. Samalla vanhempi voi oppia ymmärtämään häntä entistä paremmin.

Vanhempien ei ole aina helppoa asettaa rajoja lapselle tai nuorelle. Tarvittaessa omaan ahdistukseen ja kykyyn sietää lapsen pettymyksiä voi hakea apua asiantuntijoilta. Tuki voi olla tarpeellista myös silloin, jos vanhemmat eivät keskusteluista huolimatta löydä yhteistä punaista lankaa kasvatusasioissa.

– Olen varovainen antamaan ohjeita. Jokainen vanhempi tietää, että välillä onnistuu paremmin ja välillä huonommin, Marko Autio sanoo.

Marko Aution kolme vinkkiä lomanviettoon

1. Harjoittele olemaan avoin ja kunnioittamaan kaikkien perheenjäsenten erilaisia tarpeita.

2. Lomalla ei tarvitse suorittaa mitään. Loma on teidän näköisenne.

3. Elämykset löytyvät usein läheltä.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kolumni: Kesähäpeästä on sanouduttava irti jo nyt

Puheenvuorot

Lihavalle ja aralle kevään aurinko on ankara piiskuri, kirjoittaa Hilkka Olkinuora. Nyt paljastuvat muka luonteesi häpeällisimmät puolet.





Testaa, millainen kesälomailija olet!

Hyvä elämä


Kymmenen kohdan lomaresepti perheille

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.