null Kysymyksiä vihreille

Kysymyksiä vihreille

Ymmärrän, että puolueohjelma koostuu julistuksenomaisista lauseista. Mutta sitä en ymmärrä, että lauseita väännettäessä ei mietitä, mitä niistä seuraa.

Vihreät pitivät Turussa puoluekokouksen ja hyväksyivät puolueelleen poliittisen ohjelman. Ohjelmassa on tuttuja linjauksia ympäristöarvoista perusturvan parantamiseen. Siinä puhutaan verotuksen oikeudenmukaisuudesta ja halutaan reilua työelämää. Maahanmuuttopolitiikan halutaan olevan inhimillistä. Kehitysyhteistyön määrärahoja haluttaisiin käyttää vain kehitysyhteistyöhön eikä esimerkiksi pakolaiskuluihin. Ohjelmassa on monia asioita, joista löytyy yhteyksiä kirkon esillä pitämiin arvoihin ja joista kirkko ja vihreät voisivat käydä hedelmällistä dialogia.

 

Jostain syystä kokous kuitenkin kirjasi ohjelmaan kohtia, jotka ovat olleet esillä viime aikojen kirkonvastaisessa keskustelussa. Miksi puolueen ohjelmassa pitää ottaa kantaa esimerkiksi siihen itsestäänselvyyteen, että koulujen uskonnonopetuksen on oltava yleissivistävää, ei uskonnonharjoitusta? Tämä on käsittääkseni taattu jo nykyisessä laissa, joten lausuman tausta on ideologinen.

Erityisesti ihmetyttää lause kirkon yhteisövero-osuuden poistosta ja sen lakisääteisten tehtävien siirtämisestä valtion ja kuntien hoidettavaksi. Mitä tällä oikein tarkoitetaan? Sitäkö, että kunnat ottaisivat hoitaakseen hautaus-maat ja valtio kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kirkkorakennukset? Onko kunnilta kysytty, haluavatko ne todella lisätä henkilökuntaansa ja suunnata toimintaansa elävien lisäksi myös kuolleista huolehtimiseen? Mitkä kaikki kirkkorakennukset valtio ottaisi haltuunsa ja paljonko se panostaisi niiden kunnossapitoon?

 

Mitä tarkoittaa puolueohjelman väite, että kirkko "kerää varoja" yhteisöverolla? Yhteisövero ei ole kirkolle mikään rahasampo, sillä sen tuotto ei kata kuin osan kirkon yhteiskunnallista tehtävistä. Ottaisivatko valtio ja kunnat huolekseen myös esimerkiksi diakoniatyön ja perheneuvonnan asiakkaat? Viime aikojen suuntaus on näyttänyt olevan pikemminkin päinvastainen: kirkon apua tarvitaan kattamaan hyvinvointiyhteiskunnan aukkoja. Miten tämä näkyy vihreiden puolueohjelmassa?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.