Kysyn vaan: Käykö kaupunginvaltuutetun tehtävä työstä?
Kuntaliitto julkaisi selvityksen kunnallisesta päätöksenteosta ja kuntapäättäjien työstä. Selvityksen mukaan Helsingissä valtuutetulla voi olla 21 kokousta vuodessa, pienessä kunnassa kahdeksan. Onko kokousten määrä riippuvainen kunnan koosta, erityisasiantuntija Sirkka-Liisa Piipponen Kuntaliitosta?
– Kyllä, mutta ei aina. Samankokoisissa kunnissa voi olla myös eri määrä kokouksia.
Kauanko valtuuston kokoukset yleensä kestävät ja käyttävätkö valtuutetut luottamustehtäviinsä paljon aikaa myös kokousten ulkopuolella?
– Yleensä valtuuston kokoukset kestävät 1–2 tuntia. Kunnanhallituksen kokoukset ovat pidempiä. Sen lisäksi töitä tehdään paljon myös esimerkiksi valtuustoryhmien tapaamisissa ja seminaareissa.
Käykö valtuutettuna oleminen toisesta työstä?
– Valtuutettujen ajankäyttöä on tutkittu ja sen perusteella on havaittu, että ihan rivivaltuutetullakin menee melko paljon vapaa-aikaa luottamustehtäviin. Kuntien luottamushenkilöiden ajankäyttötutkimuksen mukaan keskivertovaltuutettu käytti 8,5 viikkotuntia luottamustehtäviensä hoitoon.
Vantaalla valtuusto päätti 12.12. nostaa valtuutettujen palkkioita. Millaisia summia valtuutetut yleensä saavat?
– Palkkiot tarkistetaan yleensä valtuustokauden vaihtuessa. Valtuutetuille maksetaan ainakin kokouspalkkioita, joillekin kuukausi- ja vuosipalkkioita. Keskimäärin palkkio on 70 euroa kokoukselta, yli 100 000 asukkaan kunnassa 197 euroa kokoukselta.
Muuttaako sote- ja maakuntauudistus kunnallisten päättäjien työtä?
– Sote- ja maakuntauudistuksen myötä kunnanvaltuutetut eivät enää päätä muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluista. He päättävät jatkossa kuitenkin edelleen hyvin monista muista asioista kuten opetuksesta, päivähoitopaikoista, tonttien kaavoituksesta ja rakentamisesta.
Jaa tämä artikkeli: