Kysyn vaan: Miksi koulu palkittiin turvallisuudesta?
Hämeenkylän koululle myönnettiin opetusalan turvallisuuspalkinto. Turvallisuutta kouluun on luotu muun muassa lisäämällä yhteisöllisyyttä. Miten se onnistuu, rehtori Pasi Majasaari?
– Miettimällä, miten ihmiset kohtaavat. Aikuisen on kuunneltava nuorta kuin ihminen ihmistä eikä korostettava auktoriteettiaan tai asemaansa. Yhteisöllisyyttä on lisätty myös muun muassa konserteilla ja urheilutapahtumilla, joissa ollaan yhdessä.
Hämeenkylän koulussa on käytössä niin sanotut Paussi-luokat. Mitä ne ovat?
– Jos oppilas häiriköi tunnilla eikä pyynnöistä huolimatta lopeta, häntä ei nykyään saa laittaa käytävään ilman valvontaa. Meillä on Paussi-luokat eli eri puolilla koulua neljä opettajaa, joiden luokkaan oppilas lähetetään tehtävät mukanaan rauhoittumaan. Siitä lähetetään myös viesti oppilaan kotiin.
– Opettajilla on oma tunti menossa, mutta he ovat valmiit ottamaan jonkun takariviin rauhoittumaan. Se on toiminut hyvin.
Koulussanne on myös erityisopettajien nopean toiminnan joukot. Mitä ne tekevät?
– Kyse on siitä, että yllättävissä tilanteissa kuten tappeluissa opettajien ei tarvitse miettiä, mitä tehdä. Heillä on puhelimen pikavalinnassa kahden erityisopettajan numerot ja he voivat soittaa jommallekummalle ja pyytää puuttumaan tilanteeseen.
Koulussanne on tapana palkita viikon hyvä teko Brunbergin pusulla. Onko palkittavia tekoja vaikea löytää?
– Ei ole. Ehdotuksia tulee purkkiin viikoittain useita ja johtotiimissä valitaan palkinnon saaja. Olemme palkinneet esimerkiksi oppilaan, joka haki ruokaa kaverille, jolla oli nilkka mennyt ja hän joutui kävelemään kepeillä. Palkitsimme myös oppilaan, joka sai tietää, että kaveri aikoo lintsata, ja haki tämän kotoa. Palkitsemista ehdotti se sama oppilas, joka aikoi lintsata.
Jaa tämä artikkeli: