null Kysyn vaan: Miten käy vankilapappien viroille?

Kysyn vaan: Miten käy vankilapappien viroille?

Vankilapapit työskentelevät valtion palkkalistoilla. Rikosseuraamuslaitos ehdotti syksyllä virkojen siirtoa seurakunnille, mutta oikeusministeriö ei nähnyt perusteita muutokselle. Nyt kirkon ja ministeriön asettama työryhmä selvittää vankiloiden uskonnollisen työn tilannetta. Mikä on tavoitteenne, työryhmän puheenjohtaja ja Rikosseuraamuslaitoksen aluejohtaja Katri Järvinen?

– Pyrimme selvittämään, millaisia uskonnollisia tarpeita rangaistusta suorittavilla on, mihin uskontokuntiin he kuuluvat ja miten uskonnollinen toiminta on järjestetty vankiloissa. Pappien ulkoistamisesta käyty keskustelu vaikutti taustalla, mutta saamamme tehtävä on laajempi. Työryhmään kuuluu kirkon edustajia, Rikosseuraamuslaitoksen työntekijöitä ja vankilapappeja.

Miten uskonto näkyy vankiloissa?

– Vankiloissa pidetään jumalanpalveluksia ja raamattupiirejä. Vankilapapit toimittavat myös vihkimisiä ja muita kirkollisia toimituksia, hoitavat yhteyksiä seurakuntiin, osallistuvat perhetyöhön ja käyvät sielunhoidollisia keskusteluja. Sielunhoito voi olla vangin jaksamisen kannalta merkittävää.

Vangin oikeus oman uskonnon harjoittamiseen on turvattu laissa. Vaikuttiko uskontojen kirjon kasvaminen selvitystyön aloittamiseen?

– Ulkomaalaisten vankien määrä on noussut, samoin muihin uskontokuntiin kuuluvien määrä. Luterilaiset papit pyrkivät parhaansa mukaan luomaan yhteyksiä muiden uskontokuntien edustajiin. Tarpeisiin on pystytty vastaamaankin, mutta haluamme kattavan arvion tilanteesta.

Ehdotus virkojen siirtämisestä on aiheuttanut huolta vankilasielunhoitojärjestelmän romuttumisesta. Ovatko vankilapappien virat uhattuina?

– Tähän en pysty vastaamaan. Tehtävämme on tuottaa riittävästi tietoa ja selvityksiä. Työryhmä ei esitä johtopäätöksiä. Muut tahot ratkaisevat, miten vankilasielunhoito pitäisi järjestää.

 

Jaa tämä artikkeli: