Lääkäreillä on opittavaa sairaalaklovneilta
Sairaalaklovnit ovat vuorovaikutuksen ammattilaisia. Kuvassa klovnit Rockefaller (vas.), Scrätch, Komppi ja K.P. Hetkinen. Kuva: Liisa Karling

Sairaalaklovnit ovat vuorovaikutuksen ammattilaisia. Kuvassa klovnit Rockefaller (vas.), Scrätch, Komppi ja K.P. Hetkinen. Kuva: Liisa Karling

Lääkäreillä on opittavaa sairaalaklovneilta

Sairaalaklovnit opettavat lääkäriopiskelijoille vuorovaikutusta ja potilaan avointa kohtaamista.

Ihmisten kohtaaminen on keskeinen osa lääkärin työtä. Monen lääketieteen opiskelijan kokemus kuitenkin on, ettei käytännön vuorovaikutustaitoja opeteta heille riittävästi.

Sairaalaklovnit ovat ryhtyneet vastaamaan tähän tarpeeseen. Viime viikonloppuna Tampereella järjestettiin koulutus, jossa sairaalaklovnit opastivat lääkäriksi opiskelevia luomaan yhteyden toiseen ihmiseen. Koulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna Helsingissä.

– Idea lähti lääkäriopiskelijoilta, jotka olivat nähneet sairaalaklovnien ja lääkäriopiskelijoiden yhteistyötä Brasiliassa, Sairaalaklovnit ry:n koulutuskoordinaattori Dan Söderholm kertoo.
 

Lapset ja muutkin potilaat ovat hyvin herkkiä aistimaan sanatonta ilmaisua.
 

Koulutusviikonloppu koostui vuorovaikutustaitoja käsittelevistä asiantuntijaluennoista sekä sairaalaklovnien vetämistä työpajoista, joissa tehtiin käytännön harjoitteita. Työpajoissa tutkittiin katseen merkitystä, fyysistä ilmaisua ja äänenkäyttöä vuorovaikutustilanteissa. Niissä keskityttiin myös läsnäoloon sekä pelosta ja suorituspaineista vapautumiseen.

– Lapset ja muutkin potilaat ovat hyvin herkkiä aistimaan sanatonta ilmaisua. Monelle opiskelijalle oli avartava kokemus ymmärtää esimerkiksi katsekontaktin tärkeys, Söderholm sanoo.

Klovni on kohtaamisen ammattilainen

Sairaalaklovnitoimintaa on ollut maailmalla yli 20 vuotta ja Suomessa 13 vuotta. Yhteensä noin neljäkymmentä sairaalaklovnia tekee työtä pääasiassa lasten parissa. Klovnien tehtävänä on helpottaa lapsen ja hänen perheensä sairaalakäyntiä. Heistä voi olla apua esimerkiksi silloin, kun lapsi pelkää toimenpidettä.

Söderholmin mukaan sairaalaklovnien varsinainen ammattitaito on vuorovaikutus, vaikka heillä on myös lauluja ja taikatemppuja takataskussaan. Siksi klovneilla on annettavaa myös lääkäreille ja muulle hoitohenkilökunnalle.
 

Lähtökohtanamme on nähdä lapsi omana itsenään, ei sairauden läpi.
 

– Lähtökohtanamme on nähdä lapsi omana itsenään, ei sairauden läpi. Sairaalassaolo on yleensä raskasta lapselle ja hänen perheelleen. Klovni voi muuttaa potilashuoneen tunnelman ja viedä ajatukset pois sairaudesta. Aina ei edes tarvitse nauraa, vaan tärkeintä on yhdessäolo, Söderholm kertoo.

Lääkärit klovneina sairaalassa

Lääkäriopiskelijat ovat ottaneet klovnikoulutuksen innostuneesti vastaan ja heittäytyneet kokeilemaan klovneriaa ja esiintymistä. Viime vuonna koulutukseen osallistui 80 opiskelijaa, tämän vuoden pienimuotoisemmassa koulutuksessa osanottajia oli noin 40.

Koulutusta on järjestetty Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin rahoituksella. Jatkossa koulutusta on tarkoitus tarjota vuosittain. Dan Söderholm toivoo, että koulutus voitaisiin järjestää riittävän laajana, jotta lääkäriopiskelijat pääsisivät kokeilemaan sairaalaklovnina olemista myös käytännössä. Viime vuonna osa kurssin opiskelijoista veti klovnin kamppeet ylleen ja kiersi päivän ajan sairaalaklovnien mukana Lastenlinnan osastoilla.

– Eräs opiskelija sanoi, että oli suuri kokemus käydä sairaalassa klovnina ja nähdä lapsia, ei sairaita lapsia, Söderholm kertoo.
 

Sairaalaklovnijakson voisi mieluusti ottaa Suomessa osaksi lääkäriopintoja.
 

Toistaiseksi sairaalaklovnit eivät ole kouluttaneet valmistuneita lääkäreitä, mutta tulevaisuudessa sekin voi olla mahdollista. Söderholmin mielestä sairaalaklovnijakson voisi mieluusti ottaa Suomessa osaksi lääkäriopintoja, kuten Brasiliassa on tehty.

– Toivon, että mukana olleista opiskelijoita tulee lääkäreitä, jotka kuuntelevat potilasta herkemmin ja katsovat avoimemmin ihmistä eivätkä lukkiudu lääketieteen taakse. Uskon, että he pystyvät oppimansa kautta toimimaan paremmin lääkäreinä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: