null Lady Tarzan pelastaa metsän

Norsutkin kiittävät intialaisten kotirouvien metsänsuojelupartiota.

Norsutkin kiittävät intialaisten kotirouvien metsänsuojelupartiota.

Lady Tarzan pelastaa metsän

Tympivätkö ainaiset uutiset trooppisten metsien tuhoista? Jamuna Tuddua ne vasta tympivätkin.

Jamuna asuu Muturkhamissa Intiassa maalaiskylässä, jonka asukkaille metsä on rakas, korvaamaton ystävä. 2000-luvun vaihteessa isot puut oli kuitenkin laittomasti kaadettu, pohjavesiraja laskenut ja rehusta ja polttopuusta oli jatkuva pula. Muturkhamilaiset eivät itse olleet tuhon takana, vaan kyltymättömien puukauppiaiden miehet moottorisahoineen tulivat ihan muualta.

Yhtä lohdutonta on paikoin Brasiliassa, jossa Amazonin sademetsää on kaadettu surutta satoja vuosia. Brasilia päätti kuitenkin alkaa vähentää metsähakkuita.

Kasvavan talouden maa aseistautui satelliittikameroilla. Laittomat puunhakkuuyritykset bongataan nyt heti alkumetreillä, ja poliisit lentävät helikoptereilla paikan päälle suorittamaan pidätyksiä.

Vaan kuinka suojella kotimetsää, kun ei ole varaa superteknologiaan? Jamuna Tuddu ja hänen ystävättärensä panivat pystyyn kotirouvien metsänsuojelupartion. Naiset kiersivät metsää jousipyssyjen kanssa ja ottivat sen kaatajat kiinni itse teossa, usein hälyttämällä lähimmät asukkaat avukseen.

Nyt puut ja muut viidakon kasvit kukoistavat Muturkhamissa. Norsutkin ovat löytäneet sieltä turvapaikan. Naisten metsäpartio jatkaa kuitenkin valppaana toimintaansa Lady Tarzaniksi kutsutun Jamuna johdolla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.