null Lähetyspappi kohtasi Japani-harrastajia kirsikkapuiden katveessa

Hyvinkään lähetyspappi Kosti Kallio on elänyt Japanissa 17 vuotta. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvinkään lähetyspappi Kosti Kallio on elänyt Japanissa 17 vuotta. Kuva: Sirpa Päivinen

Lähetyspappi kohtasi Japani-harrastajia kirsikkapuiden katveessa

Hanami oli hetken kohahdus, mutta toukokuun lopussa on tulossa yltäkylläisesti kaupunginosatapahtumia. Kirkko Helsingissä osallistuu moneen.

Kun kirsikkapuut puhkeavat täyteen kukkaan, Japanissa juhlitaan. Silloin perheenjäsenet, ystävät ja työkaverit valloittavat puistot eväineen ja juomineen. Tapahtumaa kutsutaan hanamiksi, joka tarkoittaa kukkien katselemista.

Hanamia juhlittiin viime sunnuntaina myös Roihuvuoren Kirsikkapuistossa, nyt jo yhdeksättä kertaa.

Hanami on Suomessa laajentunut japanilaista kulttuuria esitteleväksi yksipäiväiseksi tapahtumaksi. Myös Roihuvuoren seurakunta pystytti teltan nurmikentälle, jota reunustava vaaleanpunainen kukkarunsaus ehti tänä vuonna lähes pudota puiston yli 150 puusta ennen juhlaa. Japanissa kukintojen vaiheista raportoidaan jopa televisiolähetyksissä.

– Kirsikkapuut kukkivat vain hetken. Hanami on hetken kohahdus, sanoi Kosti Kallio.

Kosti Kallio toimii Hyvinkään lähetyspappina. Hän on ollut Japanissa perheensä kanssa 17 vuotta nuoriso- ja lähetystyössä.

Matkoilta on kertynyt yli 7 000 diakuvaa ja ainakin saman verran valokuvia. Seurakunnan teltassa oli valokuvista esillä murto-osa. Pöydällä oli myös kirkon esitteitä ja Raamatun kertomuksista koostuva sarjakuvakirja. Japanilaistyylinen manga kiinnostaa lapsia.

Japanin kulttuuri kiehtoo

Nurmikentällä kuhisi väkeä. Emma Uronen ja Riku Tiedemann istuivat piknik-viltillä ja tarkkailivat tuttuja. Kaksikon kaltaiset Japani-harrastajat osallistuvat vilkkaasti tapahtumiin.

Japanilainen kulttuuri on kiehtonut Urosta ja Tiedemannia varhaisnuoruudesta asti. Tiedemann on opiskellut japanin kieltä, mutta eniten häntä kiinnostavat muoti ja musiikki.

– Olen keskittynyt erityisesti japanilaiseen ruokaan. Teen tosi hyvää misokeittoa, Emma Uronen kertoi.

Uronen ja Tiedemann olivat pukeutuneet tapahtumaa varten.

– Halusin tehdä asun, jollaista kenelläkään toisella ei varmasti ole. Etsin netistä kiinalaisia ja japanilaisia hiuskoristeita ja lähdin rakentamaan asuani niiden ympärille, Tiedemann kertoi.

Shironuri-tyylin mukaisesti kasvot valkaistiin meikillä. Tiedemannin mukaan puvussa oli myös geishamaisia piirteitä. Pukukilpailun tuomarit palkitsivat hänen asunsa kaikkein yksityiskohtaisimpana.

Puistossa soi hiipivä lohikäärme

Kirsikkapuiston ulkolavalla muusikko ja säveltäjä Minni Ilmonen soitti kotoa. Hän toimii myös kuusihenkisen The Helsinki Koto Ensemblen johtajana.

Puisessa ja sitramaisessa soittimessa voi olla jopa 25 kieltä, joita näppäillään norsunluisilla plektroilla.

– Koto on kanteleen etäinen sukulaissoitin. Jos kanteleen ääni on heleä ja laulava, kotossa on dynaamisempi ja timanttisempi ääni.

Koto rantautui Kiinasta Japaniin jo 700-luvulla. Jos katsoo tarkasti, soittimessa voi havaita eläimen piirteitä, kuten selkänikamia ja pyrstön. Legendojen mukaan koto kuvastaa hiipivää lohikäärmettä.

Ilmonen on opiskellut koton soittoa sekä Tokiossa että Sapporossa. Japanissa Ilmonen pääsi myös viettämään hanamia.

– Juhlan aikaan japanilaiset menevät ihan sekaisiin. Hanami on kuin japanilaisten vappu, Ilmonen luonnehti.

Lennokkeja ja lauluja lapsille

Jos kirsikankukat menivät ohi, niin moneen toukokuiseen kaupunginosajuhlaan ehtii vielä. Paikallisen seurakunnan voi bongata ainakin seuraavista tapahtumista.

  • 19.5. Maunulapäivänä Maunulan leikkipuistossa on hevosajelua, frisbeegolfia ja kirpputori kello 16–19.

  • 21.5. Lapset askartelevat pahvilentokoneita Kallio kukkii -tapahtumassa Dallapènpuistossa, jossa on monenlaista ohjelmaa kello 12–18.

  • 21.5. Viikin kirkko myy porkkanasosekeittoa Ravintolapäivänä Latokartanon torilla kello 12–15.

  • 21.5. Munkkivuoren ostoskeskuksen Kesäkauden avauksessa kello 10–14 esitellään Merimieskirkon toimintaa. Munkkivuoren Merimieskirkkopiiri täyttää tänä keväänä 40 vuotta.

  • 21.5. Itäkeskuksen Stoan aukio täyttyy musiikista ja esityksistä Idän kyläjuhlan aikana. Matteuksenkirkkoa esitellään kello 15 ja 16.30. Kirkossa on avoimet ovet klo 14–18.

  • 21.5. Pohjois-Haaga-päivänä alueella on myyjäisiä, kojuja ja kahvittelua. Pohjois-Haagan leikkipuistossa valmistetaan paperilennokkeja ja -hattuja kello 10–14.

  • 28.5. Kumpulan kyläjuhlilla seurakunnan isoset tekevät lasten kanssa pinssejä kello 10–15. Lasten alueen teltassa järjestetään muskaripaja kello 10 ja 11. Papit ja kanttorit jakavat kahvia, pillimehuja ja ilmapalloja.

  • 29.5. Leikkipuisto Kurkimäessä Skidirock laulattaa ja leikittää lapsia kello 9.30–14.

  • 29.5. Ihana Kivikko -kyläjuhlassa leikkipuisto Kipinäpuistossa on tekemistä lapsille ja Yhteisvastuu-kirpputori kello 10–14.

  • 29.5. Kartanonhaan jokialueen Mätisfestareilla lauletaan Suvivirsi kenttähartaudessa kello 11.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: