Raha ja revontulet houkuttelivat japanilaiset kuvaamaan hittielokuvansa Helsingissä, Vantaalla ja Lapissa – nyt 16 vuotta Suomessa asunut Manami Heikkinen odottaa turistiryntäystä
Yuki no Hana eli Snow Flower -elokuva on ollut Japanissa menestys. Sen on nähnyt jo 870 000 katsojaa.
Pääkaupunkiseudulle ja Lappiin odotetaan sankoin joukoin romanttisen draaman innoittamia nuoria japanilaisturisteja. Yuki no Hana eli Snow Flower -elokuvaa on kuvattu Tokion, Helsingin, Vantaan ja Riihimäen lisäksi Levillä. Pääkaupungista esille nousevat etenkin kesäinen Senaatintori, Kauppatori, Tokoinranta ja Kaivopuisto.
Yksi kohtaus on kuvattu Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Siinä naispääosan esittäjä Ayami Nakajon roolihahmo Miyuki pyytää saada toteuttaa unelmiaan, ennen kuin vakava sairaus vie hänestä voiton.
Miespääosan esittäjä Hiroomi Tosaka on kotimaassaan supertähti. Tosaka kuuluu Sandaime J Soul Brothers -poikabändiin, joka on eritoten teinityttöjen mieleen. Helmikuussa ensi-iltansa saaneelle elokuvalle on povattu jättimenestystä. Elokuvan on nähnyt Japanissa 870 000 katsojaa, ja sitä esitetään myös Filippiineillä. Neuvotteluja käydään muiden maiden osalta.
Elokuva on Japanissa kova hitti, ja odotan sen tuovan entistä enemmän japanilaisturisteja Helsinkiin.
– Manami Heikkinen
– Elokuva on Japanissa kova hitti, ja odotan sen tuovan entistä enemmän japanilaisturisteja Helsinkiin. Miespääosan esittäjä on Japanissa todella kuuluisa, ja nuoret tytöt tykkäävät hänestä kovasti, matkanjärjestäjä Manami Heikkinen sanoo.
Heikkinen aikoo järjestää ensi kesänä elokuvakierroksia, jotka kuljettavat matkailijoita leffan tapahtumapaikoilla.
– Käymme Helsingin kuvauspaikoilla ja Pyhän Laurin kirkossa. Vantaalle turistien on helpompi tulla järjestetyllä retkellä. Ellei matkailija puhu kovin hyvää englantia, hän voi kokea julkisilla liikkumisen hankalaksi, Heikkinen sanoo.
Pyhän Laurin kirkossa palvelee kesällä kirkon oma, kielitaitoinen opas. Lisäksi turistit pääsevät Riihimäelle tutustumaan lasinpuhallukseen, joka myös liittyy elokuvan juoneen.
Luontoa ja Tallinnan-risteilyjä
Japanilaissyntyinen Heikkinen on asunut Suomessa jo 16 vuotta, joten hänellä on selkeä käsitys siitä, millaisin odotuksin japanilaisturistit tulevat Suomeen. Helsinki on suotuisa paikka kävelyretkille, sillä välimatkat ovat lyhyitä. Kaupungin kompakti koko miellytti myös hittielokuvan tuotantotiimiä.
– Japanilaiset arvostavat Suomen metsiä ja luontoa. Lisäksi Helsinki–Tallinna-risteily on heille erikoisuus: Japani on saarivaltio, joten sieltä käsin merimatkat kestävät lähtökohtaisesti melko kauan minne tahansa. Tallinnaan pääsee sen sijaan parissa tunnissa, Heikkinen sanoo.
Saarivaltiossa on ollut vallalla myös suoranainen Suomi-fanitus, joka sai nostetta Helsinkiin sijoittuvan Ruokala Lokki -elokuvan myötä 2006. Japanissa suomalainen design on kovassa kurssissa, ja muistissa on yhä takavuosien Muumi-hypetys. Heikkinen tietää, että nykyään japanilaisturistit on käytettävä Marimekon myymälässä.
Myös kotimaiset tuotantoyhtiöt hyödyntävät Pyhän Laurin kirkkoa elokuvien, sarjojen ja mainosten teossa. Varsinaisen kirkkorakennuksen ohella ulkomaalaisia kiinnostaa Anu Puustisen ja Ville Haran suunnittelema Pyhän Laurin kappeli. Sitä saapuu katsomaan arkkitehteja ja arkkitehtiopiskelijoita Saksasta, Japanista, Yhdysvalloista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista.
Näihin japanilaiset rakastuivat:
- Suomen kaunis luonto ja maisemat. Levin puhdas lumi ja Helsingin ilmavat, merelliset maisemat.
- Musiikki. Kuuluisan viulisti Taro Hakasen Snow Flower –kappaleen instrumentaalinen versio.
- Pääosien esittäjät. Hiroomi Tosaka on J Soul Brothers –poikabändin jäsen. Naispääosan esittäjä Ayami Nakajo on tv-kasvo sekä malli.
- Puhdas rakkaustarina. Japanissa tämä on suosittu elokuvagenre, jossa kerrotaan (kuuluisan) sankariparin viaton rakkaustarina.
- Elät vain kerran –mentaliteetti. Katsojia kosketti Miyukin kasvutarina ja elämänhalun syttyminen.
(Lähteet: Warner Bros. Japan, Warner Bros. Finland, Business Finland - Visit Finland)
Revontulet ja raha toivat Suomeen
Japanilaistuotannon rantautuminen Suomeen selittyy osaltaan revontulilla ja rahalla. Elokuvan sankaritar Miyuki Hirai (Ayami Nakajo) saa kuulla kuolevansa lyhyen ajan sisään. Miyuki toivoo pääsevänsä ennen kuolemaansa Suomeen nähdäkseen revontulet. Kohtalo heittää hänen eteensä Yusuke Watabiki -nimisen nuorukaisen (Hiroomi Tosaka), ja näin tarina saa alkunsa.
Suomen Lappi ei kuitenkaan ole Pohjolan ainoa paikka, missä revontulet loimottavat. Kuvauksia tehtiin Levin lisäksi Kittilässä, Ylläksellä, Pallaksella ja Kolarissa.
Merkittävä seikka oli Kojiro Hashimoton ohjaamalle elokuvalle myönnetty 199 743 euron tuotantokannustin. Tuotanto on saanut 25 prosentin maksuhyvityksen Suomessa syntyneistä kustannuksista, kuten tavara- ja palveluostoista sekä laite- ja tilavuokrista.
– Kannustimen olemassaolo on vaikuttanut pitkälti siihen, että tuotanto on tullut Suomeen kuvaamaan. Kannustimen ansiosta voimme kilpailla aivan eri tavalla kuvauslokaationa kuin ennen, korostaa Business Finlandin Audiovisual Production Incentiven asiantuntija Merja Salonen.
Snow Flower -elokuvan yhteistyökumppanina toimi Suomessa Warner Bros. Finland.
– Kannustinta hakevalla ulkomaalaisella tuotannolla tulee olla suomalainen tuotantokoordinaattoriyritys. Tämä lisää myös kotimaisten yritysten osaamista ja luo tärkeitä kansainvälisiä kontakteja, Salonen sanoo.
Leffan inspiraation lähteenä toimivat alun perin Mika Nakashiman Yuki no Hana -laulun sanat. Elokuvan käsikirjoitti Yoshikazu Okada.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
ReCon2024 tuo kimonot, kamppailulajit ja nörttien kuoron Rekolan kirkkoon – Elina Vanhatalolle japanilainen kulttuuri on lähes elämäntapa
Hyvä elämäMoni suomalainen harrastaa tavalla tai toisella japanilaista kulttuuria. Japanissa lähetystyössä ollut pappi Seppo Paulasaari halusi luoda jotakin, joka tuo Japani-fanit yhteen.