null Lapinlahden sairaala virkoaa eloon Uusimaa-viikolla.

Katja Liuksialan unelma on rakentaa Lapinlahden sairaalasta kaupunkikeidas. Sinne sopisi vaikka hostelli, jossa osatyökykyiset voisivat tehdä töitä yhteiskunnallisessa yrityksessä. Kuva: Pekko Vasantola

Katja Liuksialan unelma on rakentaa Lapinlahden sairaalasta kaupunkikeidas. Sinne sopisi vaikka hostelli, jossa osatyökykyiset voisivat tehdä töitä yhteiskunnallisessa yrityksessä. Kuva: Pekko Vasantola

Hyvä elämä

Lapinlahden sairaala virkoaa eloon Uusimaa-viikolla.

Tässäpä haaste ja mahdollisuus: 10 000 neliömetriä upeaa tilaa mahtavalla paikalla, vaan ei ihmisiä eikä toimintaa.

Carl Ludvig Engelin suunnittelema, vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on ollut vuodesta 2008 käytännössä tyhjillään ja rapistumassa, mutta unelma sen uudesta kukoistuksesta elää sitkeänä.

Katja Liuksiala on suunnittelijana Suomen Mielenterveysseuran Lapinlahden Lähde -hankkeessa, joka haluaisi tehdä sairaalasta mielen hyvinvoinnin, kulttuurin ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden keskuksen.

– Olin itse aikoinani kymmenen vuotta töissä Lapinlahden sairaalassa toimintaterapeuttina, enkä taida päästä sieltä pois jatkossakaan, Katja Liuksiala nauraa.

Hän on myös Pro Lapinlahti -yhdistyksen puheenjohtaja. Se syntyi aikoinaan puolustamaan sairaalan pysymistä rakennuksessa ja on viime vuodet toiminut kulttuuri- ja mielenterveysyhdistyksenä.

Sairaalarakennuksen uusi käyttöönotto edellyttää kohtalaisen suurta remonttia, johon rakennuksen omistajan eli Helsingin kaupungin toivotaan osallistuvan. Kaupungin käsittelyssä on Lapinlahden Lähde -hankkeen tekemä aloite siitä, miten kunnostus kannattaisi tehdä korjauskustannuksia säästäen. Aloitteessa on laskettu, että investoidut rahat saataisiin kahdessakymmenessä vuodessa eri tavoin takaisin.

– Tavoitteemme on, että Lapinlahden pitkä perinne mielenterveyden lippulaivana saisi jatkoa, joskin sairaalaa kevyemmässä, kaikille avoimessa ja kulttuuripitoisessa muodossa. Lapinlahtihan on upea kaupunkikeidas, jonne voisivat tulla nauttimaan ja voimaantumaan niin kaupungin asukkaat kuin täällä vierailevat, Liuksiala visioi.
 

Aloite Lapinlahden sairaalan kunnostuksesta uuteen käyttöön on kaupungin käsittelyssä.”


Mitä kaikkea näihin neliöihin voisikaan tulla? Mielenterveysalan järjestöjen toimistoja, taiteilijoiden työpajoja ja vaikka hostelli. Se toimisi yhteiskunnallisen yrityksen periaatteella eli työllistäisi muutoin vaikeasti työllistyviä ihmisiä. Sairaalarakennuksen sisäpiha on aivan ilmeinen paikka kesäkahvilalle tai -ravintolalle. Tilaa olisi myös kaikenlaisille kulttuuritapahtumille ja -toiminnoille.

Vireä ja moneen suuntaan verkostoitunut Lapinlahden Lähde ei ole jäänyt odottamaan, miten kaupunki asian ratkaisee. Sairaalassa ja sen puistossa järjestetään jo nyt iloista toimintaa. Ensi viikolla 4.–8.5. vietetään Uusimaa 2015 -viikkoa, jolloin Lapinlahdessa tapahtuu joka päivä: taj chitä, turistiretkiä omassa kotikaupungissa, milonga-tangon tanssimista ja luentoja muun muassa luonnon vaikutuksesta hyvinvointiin ja positiivisesta psykologiasta.
 

Luvassa on taj chitä, turistiretkiä kotikaupungissa, milonga-tangoa ja luentoja.”


Lisäksi viikon mittaan pohditaan, miten kilpailukyky ja inhimillinen hyvinvointi liittyvät toisiinsa. Viikon päätteeksi äitienpäiväsunnuntaina nähdään sairaalan auditoriossa Checkpoint Helsingin järjestämä Bita Razavin videoteoksen ensiesitys sekä Kristiina Halkolan ja Joel Melasniemen musiikkiesitys. Kaikkina tapahtumapäivinä sairaalassa toimii myös kahvila.

– Tarjoamme ensi viikolla ikään kuin makupaloja siitä, mitä kaikkea Lapinlahdessa voisi olla, jos se saataisiin toivomaamme käyttöön. Tulkaapa kokemaan ja nauttimaan! Katja Liuksiala kutsuu.
 

P.S. Nautin luonnosta ja pitkospuillla kävelystä.
En ole koskaan edes harkinnut juoksevani maratonia.
Vaadin mahdollisimman suoraa ja rehellistä kommunikointia.

 

Uusimaa 2015 -viikon ohjelma
Lue myös aiempi Kirkko & kaupungin juttu Sairaala välitilassa

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pakkopaitoja ja eristämistä – Lapinlahden Mental Museum kertoo psykiatrian historiasta

Hyvä elämä

Kesäkuun alussa avattu museo esittelee esineitä ja valokuvia Lapinlahden ja Seilin saaren sairaaloista.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.