null Pakkopaitoja ja eristämistä – Lapinlahden Mental Museum kertoo psykiatrian historiasta

Hyvä elämä

Pakkopaitoja ja eristämistä – Lapinlahden Mental Museum kertoo psykiatrian historiasta

Kesäkuun alussa avattu museo esittelee esineitä ja valokuvia Lapinlahden ja Seilin saaren sairaaloista.

Lapinlahden vanhassa sairaalamiljöössä on muutaman vuoden toiminut Lapinlahden Lähde, joka on järjestänyt sinne monimuotoista hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyvää toimintaa. Uusimpana Lähteellä on Pro Lapinlahti -yhdistyksen toteuttama Mental Museum.

– Kun lähdimme ideoimaan Lähteen toimintaa, päätimme tehdä tästä mielen hyvinvoinnin keskuksen. Koska Lapinlahti toimi pitkään psykiatrisena sairaalana, myös alan historiasta kertova museo oli ajatuksissa alusta lähtien, kertoo suunnittelija Katja Liuksiala.

Psykiatrisessa hoidossa on tapahtunut vuosikymmenien mittaan valtava muutos. Lapinlahden Lähde, joka on osa Suomen Mielenterveysseuran toimintaa, liittyy osaltaan tuohon muutokseen, koska suljettu sairaalamiljöö on nyt kaikille avoin keskus erilaisine tapahtumineen ja palveluineen.

– On hyvä muistaa, että psyykelääkkeiden kehittyminen alkoi vasta 1950-luvulla. Ne koettiin siunaukseksi, koska ne rauhoittivat potilaita ja tekivät hoitajien työn helpommaksi. Hoitomuodoiksi tulivat myös erilaiset keskusteluterapiat.

Toista video

Psykiatristen potilaiden tarinoita

Mental Museum on sijoitettu Lapinlahden alueen rannassa sijaitsevaan punatiiliseen Venetsia-taloon, joka on toiminut aikoinaan leipomona ja pesulana sekä henkilökunnan asuntolana.

– Jo rakennus itsessään on kiinnostava, koska se ei ole ollut virallisesti käytössä 30 vuoteen, Katja Liuksiala sanoo.

Museossa on esillä vanhaa esineistöä ja valokuvia Lapinlahden sairaalasta. Museossa on kesäkuun ajan lainassa myös Saaristomerellä Seilin saarella sijainneen entisen mielisairaalan esineitä.

Toisessa huoneessa on nähtävissä muun muassa taiteilija Cia Karlssonin töitä, jotka perustuvat psyykenlääkkeitä käyttäneiden ihmisten kokemuksiin. Siellä on myös mieltä hoitava viherseinä ja mielenterveyteen liittyvää kirjallisuutta.

Erillisessä pikkuhuoneessa puolestaan on kuultavissa Ylen radioteatterin kuunnelma. Se koostuu psykiatrisessa hoidossa olleiden henkilöiden, kuten kirjailija Aleksis Kiven, tarinoista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.