null Lapsuuden lumous särkyy

A. S. Byatt osaa luoda taianomaisen vaikutelman.

A. S. Byatt osaa luoda taianomaisen vaikutelman.

Lapsuuden lumous särkyy

A. S. Byatt: Lasten kirja. Teos 2011.

Brittiläisen A. S. Byattin Lasten kirja on yksi upeimmista romaaneista, joita viime vuosina olen lukenut. Siinä on sellainen lapsuuden lempikirjoista muistuttava, taianomainen tuntu, että aina kirjaan palatessaan tulee maailmaan, jonka henkilöt ovat läheisiä ja miljööt ja maisemat tuttuja.

Lasten kirja seuraa neljän ystäväperheen lasten varttumista aikuisiksi 1800–1900-lukujen Englannissa ja lopulta ensimmäisen maailmansodan pyörteissä. Byattin kuvaamat perheet ovat oman aikansa etuoikeutettua sivistyneistöä ja vapaamielisiä niin naisten asemaa, seksuaalimoraalia kuin politiikkaakin koskevissa kysymyksissä.

Kirjan päähenkilöistä Olive Wellwood on menestyvä lastenkirjailija, Benedict Fludd taas nerona pidetty keraamikko. Heidän lisäkseen tarinaa kuljettaa joukko kiinnostavia ja aikakauden uusia aatteita hyvin havainnollistavia henkilöitä teatteriväestä anarkisteihin ja feministeihin.

Kiinnostavaa on, kuinka suurella vakavuudella vanhemmat suhtautuvat lapsiinsa ja heidän tulevaisuudensuunnitelmiinsa ja kohtelevat heitä yksilöinä — eivät vain lapsina. Myös tyttöjä kuunnellaan ja kannustetaan opiskelemaan. Mutta onnellisissakin perheissä on pinnanalaisia salaisuuksia ja jännitteitä, jotka keriytyvät auki liki tuhatsivuisen romaanin edetessä. Läheisyydessä ja rakkaudessa on tuhoisat ja riistävät puolensa, joita kohdatessaan lapsi on avuton.

Lasten kirjassa on koskettavia kasvukertomuksia, useita toisiinsa limittyviä tarinoita oman tien ja paikan hakemisesta ja hapuilusta rakkaudessa. Mutta kirja on myös kiehtova ja yltäkylläinen, tarkkoja yksityiskohtia rönsyävä kuvaus värikkäästä, uuteen kurkottavasta aikakaudesta.

Byatt kuvaa vivahteikkaasti ja kuin itsekin niiden kauneudesta lumoutuneena keramiikkaesineitä, nukketeatteriesityksiä ja taideteoksia. Ja hän on luultavasti ainoa nykykirjailija, joka romanttisen viihteen ulkopuolella paneutuu huolellisesti päähenkilöiden pukujen ja ulkonäön kuvailuun. Sillekin on kirjan runsaudessa tilaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.