null Lasten asema Jehovan todistajissa puhuttaa

Syksyn lehtiä. Jehovan todistajien Tikkurilan toimistosta lähtee kirjapainotuotteita vuodessa miljoona kappaletta eri puolille maailmaa. Tiedotusjohtaja Veikko Leinonen esittelee syksyn materiaaleja.

Syksyn lehtiä. Jehovan todistajien Tikkurilan toimistosta lähtee kirjapainotuotteita vuodessa miljoona kappaletta eri puolille maailmaa. Tiedotusjohtaja Veikko Leinonen esittelee syksyn materiaaleja.

Lasten asema Jehovan todistajissa puhuttaa

Jehovan todistajien kiistellyt lastenkasvatusneuvot ovat herättäneet lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan kiinnostuksen.

Teksti Outi Ikonen
Kuva Katri Saarela

Vantaalta, Tikkurilan haaratoimistosta jykevien rauta-aitojen takaa, löytyy 5 000 neliötä Jehovan todistajien tiloja. Täällä olevasta kirjapainosta lähtee joka kuukausi maailmalle miljoona lehteä, vuodessa 144 kielellä. Itse yhteisöön kuuluu Suomessa 19 000 jäsentä.

http://www.youtube.com/watch?v=SVMAMVGvc2I

Muun muassa Uskontojen uhrit ry:n (UUT) Jehovan todistajiin kohdistama kritiikki on saanut viime aikoina runsaasti näkyvyyttä mediassa. Jehovan todistajien tiedotusjohtajan Veikko Leinosen mukaan tietämättömyys ruokkii turhia epäluuloja.

Julkiseen keskusteluun ovat nousseet yhteisön jäsenten vapauttaminen asevelvollisuudesta, epäilyt luvattomista henkilörekistereistä sekä viimeisimpänä lastenkasvatusvideo.

Kohuun on reagoinut myös lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula . Videon myötä Jehovan todistajien kasvatusperiaatteita ja kasvatusaiheista materiaalia on arvosteltu.

Leinosen mielestä kritiikki on harmillita, sillä hän arvelee sen takaa löytyvän tietämättömyyttä. Siinä, että verkossa jo vuoden esillä ollut video nostettiin esiin juuri nyt, hän näkee tarkoitushakuisuutta.

– Video on pyörinyt netissä ja kaikkialla somessa eikä ainakaan UUT ole sitä nostanut esille, sanoo UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkila .

– Media on itse löytänyt sen.

UUT julkaisi syyskuussa lapsiasiavaltuutetulle osoitetun selvityksen lasten asemasta Jehovan todistajien keskuudessa. Joni Valkilan mukaan muun muassa Nelosen uutisissa esitetty video kuvaa hyvin joitakin myös selvityksessä esille tulleita kipukohtia kuten sitä, että Jehovan todistajien lapsia kasvatetaan pelottelemalla.

Veikko Leinosen mielestä ei pidä paikkaansa, että lapsia peloteltaisiin. Hän ei löydä mitään näyttöä lööppeihin nostetusta ahdistavasta otteesta.

– Kyllä tällainen julkisuus antaa helposti väärän käsityksen niille ihmisille, jotka eivät ole perehtyneet asiaan, Leinonen sanoo.

– Uutisten otsikointi saa myös usein aikaan negatiivista huomiota. Ihmiset suhtautuvat Jehovan todistajiin sen perustella, mitä lööpeistä lukevat.

Tekemäänsä selvitykseen UUT on kuitenkin koonnut
Valkilan mukaan juuri entisten Jehovan todistajien lapsuudenkokemuksia.

– Yhteisön lapset altistuvat opetuksille, jotka ylläpitävät vakavia pelkoja. He pelkäävät pian tulevaa maailmanloppua ja ajattelevat pahojen henkien uhkaavan heitä. Tätä kuunnellaan kokouksissa vauvasta saakka, sanoo itsekin jehovantodistajaperheessä kasvanut mutta liikkeestä 22-vuotiaana erotettu Valkila.

Valkila myöntää, että joillakin muilla henkilöillä kuin selvityksessä kokemuksiaan jakavilla entisillä Jehovan todistajilla voi olla positiivisempaa kerrottavaa.

– Näissä kertomuksissa on kuitenkin niin paljon yhteneväisyyksiä, että ilmiöt eivät ole yksittäistapauksia, Valkila sanoo.

Veikko Leinonen kertoo julkisuudessa leviävien juttujen ahdistavan myös Jehovan todistajien perheitä.

– Totta kai tuntuu pahalta, että asiat, jotka me esitämme myönteisinä, käännetään kielteisiksi. Me opetamme lapsille, että se, mikä on Jumalan tahdon mukaista, on hyvää ja se, mikä ei ole, on pahaa. Suuri yleisö ei kuitenkaan ymmärrä käyttämiämme raamatullisia termejä, Leinonen sanoo.

Hän näkee jupakassa myönteistäkin: kontaktit pelaavat nyt paremmin. Osoituksena tästä asioita selvitellään lokakuussa lapsiasiavaltuutetun kanssa.

– Julkisuudessa liikkuu niin paljon harhaanjohtavaa tietoa, että Maria Kaisa Aula haluaa meidän pääsevän juttelemaan. Me haluamme samaa, Leinonen toteaa.

Joni Valkila toivoo lapsiasiavaltuutetun harkitsevan, miten voitaisiin toteuttaa perusteellisempi selvitys lasten asemasta Jehovan todistajien keskuudessa.

– Olisi syytä selvittää lasten oikeuksien toteutumista uskonyhteisöjen keskuudessa laajemminkin, Valkila sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: