null Lestadiolaistytöt neonvalojen loisteessa

Lestadiolaistytöt neonvalojen loisteessa

Kielletty hedelmä. Ohjaus Dome Karukoski. Pääosissa Marjut Maristo ja Amanda Pilke. Helsinki Filmi 2009.

Ohjaaja Dome Karukoski on tehnyt muutaman vuoden sisällä pari onnistunutta nuorisokuvausta, elokuvat Tyttö sinä olet tähti ja Tummien perhosten koti. Uusimman elokuvansa Kielletty hedelmä Karukoski on selvästi suunnannut laajemmalle yleisölle kuvaamalla kulttuurien yhteentörmäystä katkeransuloisesti, sisällyttäen tarinaan myös komediallisia aineksia. Elokuva kertoo lestadiolaisnuorista.

Lestadiolaisilla on omat tapansa eivätkä nuorten kasvuun kuulu esiaviollinen seksi, alkoholi eikä rytmimusiikki. Voimakas yhteisöllisyys merkitsee turvaa, mutta toisinaan myös vankilaa, jonka muurien yli kurkottaminen saattaa kasvaa ylitsepääsemättömäksi houkutukseksi.

Elokuvan päähenkilöt Raakel (Marjut Maristo) ja Maria (Amanda Pilke) ovat pohjoispohjanmaalaisia vanhoillislestadiolaisia nuoria miettimässä, mihin oman kylän bussipysäkiltä voisi päästä. Kun Maria lähtee irtioton tehneen sisarensa perässä Helsinkiin, hänen paras kaverinsa Raakel pestataan hakemaan eksynyt lammas takaisin kotikonnuille.

Elokuvan kantava jännite syntyy naiivin ja estoisen viattomuuden törmäyksestä toisen todellisuuden kovempiin lainalaisuuksiin. Raakel ja Maria käyvät yhdessä oman henkilökohtaisen tiensä, yrityksen ja erehdyksen kautta. Kun poikia, siideriä ja diskoja ei ole aikaisemmin ollut, niitä tuleekin sitten uudessa ympäristössä nopeasti ja paljon.

Karukosken elokuva osoittaa hyvin, miten myös kaupungissa on ihmisiä, jotka eivät tavoittele hetken hyötyä, vaan jakavat yleishumaanin elämänkäsityksen erilaisten uskontojen ja uskonyhteisöjen raja-aidoista riippumatta.

Soljuvan elokuvaviihteen keskellä ajatuksia herättää se, että nuoria rautaisessa otteessaan pitävä uskonnollinen yhteisö on loppujen lopuksi ristiriitatilanteessa melko hampaaton. Paljon rajumpaa on lestadiolaisnuorten sisään kirjoitettu kieltäymys.

Yhteisön nuorisosta huolissaan olevat "turvaajat" on kuvattu yksiulotteisiksi yhden asian miehiksi. Elokuvan jännitteen kannalta he ovat tietenkin urbaanien pahojen miesten maalainen vastinpari. Yhteisöllisyyden tuhoava vaikutus pilkahtaa Marian sisaren (Malla Malmivaara) hahmossa. Tämä on tehnyt irtioton, mutta saavutettuun vapauteen liittyy katkeruutta ja rankkojakin ylilyöntejä.

Kielletty hedelmä jättää hyvän jälkimaun. Siinä on konstailematta ja suvaitsevaisesti kuvattu nuorten elämän kiertokulkua. Aina on joku, joka jää ja joku joka lähtee. Toiset haluavat valita tuntemattoman ja toiset tutun. Karukosken elokuvan nuoret saavat olla sellaisia kuin ovat ja jokainen maksaa itse oman hintansa omista ratkaisuistaan.

Elokuva on saanut tukea Kirkon mediasäätiöltä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.